איך להקפיד על חווית משתמש נכונה בבניית אתרים
מאת: אלון סודרי
גולשים רבים החייבים להיכנס לאתר כדי לקבל שירות מסויים- טיפול בחשבון הבנק, מילוי טפסים, מציאת פסקי דין, מציאת מקורות לעבודה סמינריונית ועוד- מוכנים לחקור את האתר אליו הם נכנסים כדי להשיג את המידע המבוקש. ואכן, רבים מהאתרים הכוללים את השירותים החיוניים ביותר דורשים מאמץ וחקירה רבה מצד הגולש- מבוך של שלוש תפריטים ראשיים, תפריט עליון, תפריט ימני, תפריט שמאלי, ורשימה ארוכה של קישורים בתחתית הדף ולעתים באמצעו. לעתים אפילו גולשים המבקשים הדרכה משירות הלקוחות של האתר נאלצים לפשפש ברשימת הלינקים הארוכה כדי למצוא את פרטי יצירת הקשר.
אין גולש שלא נתקל מידי פעם באתר כזה, ולרוב, אם אין בו שירות חיוני שאותו הוא אינו יכול לקבל בשום אתר אחר- אין לו שום סיבה להישאר באתר.
למה בכל זאת יש אתרים שנראים כך?
סיבה אפשרית אחת קשורה לבעל האתר עצמו- חוסר מודעות לצורך להקל על הגולש בהתמצאותו באתר וחוסר מודעות לעובדה שחווית משתמש נכונה (התמצאות מהירה וקלה באתר ומראה חזותי נעים) משפיעה על הפופלאריות של האתר.
סיבה אפשרית אחרת נעוצה בחברה לבניית האתרים או בחברה לקידום אתרים האחראית על בניית האתר (או בניית המחדל)-
בוני אתרים ומקדמי אתרים מודעים היטב לעובדה שמנוע החיפוש של גוגל מציב במקומות הראשונים דווקא את האתרים המלאים בתוכן ודלים בתמונות. מסיבה זו, אתרים רבים הכוללים את המאפיינים האלה נמצאים בראש דף התוצאות של גוגל, זוכים להקלקות רבות, אך הגולשים "בורחים" מהם תוך זמן קצר בגלל העומס המרתיע של תוכן וקישורים.
מצב זה של עומס כונה על ידי בארי שוורץ "פרדוקס הבחירה".
לפי שוורץ, עומס רב מידי של בחירה (בין בגדים בחנות, בין סוגי גבינה שונים, ובעולם האינטרנט- בין תוצאות חיפוש רבות בגוגל ובין עומס של תכנים ותפריטים באתר) איננו מסייע לאדם לבצע את הבחירה הנכונה, אלא מבלבל אותו, משתק אותו, וגורם לו לדחות את בחירתו או להפעיל קריטריונים לא יעילים לביצוע הבחירה שלו.
בעל אתר שהאתר שלו עמוס מידי יכול לצפות לשני דברים מצד הגולש- בריחה מידיית מהאתר, או בהייה ממושכת בדף הראשון וחוסר פעולה לזמן ממושך.
כדי למנוע את המצבים האלה, יש להקפיד על האיזון הנכון בין חווית משתמש נכונה למיקום גבוה של גוגל.
איך מגיעים לאיזון הנכון?
על ידי הקפדה על שני דברים:
1. תוכן האתר
על דף הבית להכיל תפריט קצר ובסיסי ביותר, ובו "מתחבאים" שאר התפריטים. שיטה זו מאפשרת לגולש לבחור לאיזה מבוך הוא רוצה להיכנס. יש למיין בין תוכן קצר, תוכן ארוך, מאמרים ותוכן פרסומי. אין להציב תכנים ארוכים בדף הבית, אלא לאפשר לגולש שחפץ בכך להגיע אליהם דרך התפריטים הקיימים.
2. עיצוב האתר
למרות שאתרים עם תמונות ופלאש זוכים למיקום נמוך בתוצאות החיפוש של גוגל, חייבים לדאוג לעיצוב נעים ולתמונות שישובצו בין הפסקאות ויגרמו לתוכן להיראות ארוך ומייגע פחות. על בעל האתר לעשות את שיקוליו בנוגע לאורך התוכן לעומת כמות התמונות ובהתאם למטרות האתר. אם מדובר באתר פוליטי, סביר להניח שהאתר יכלול יותר תוכן ופחות עיצוב. אם מדובר באתר לחברת גינון, הגיוני שרובו יורכב מתמונות וכל פיוטיות יתר השתפכות ארוכה על עלי הכותרת של הצמחים היא מיותרת ורק תיצור חווית משתמש מרגיזה.
פרטים אודות מחבר המאמר:
מנהל מחקר ופיתוח טכנולוגי
אוריון
www.aurion.co.il
מקור המאמר: http://www.reader.co.il/article/42426/איך-להקפיד-על-חווית-משתמש-נכונה-בבניית-אתרים
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!