אתרי דינאמי לעומת אתר סטטי – היתרונות והחסרונות
מאת: אבישי שרון
מהו אתר דינאמי ומהם יתרונותיו על פני אתר סטטי?
כאשר בוחנים את האלטרנטיבות השונות העומדות בפנינו כאשר אנו מעוניינים להקים אתר, אנו נתקלים, לעיתים, בשאלה האם אנחנו מעוניינים באתר דינמי או באתר סטטי. כדי לבאר חלק מהמושגים, מובא להלן הסבר קצר אודות מהו אתר דינאמי, כיצד הוא שונה מאתר סטטי ומהם יתרונותיו היחסיים על פני האתר הסטטי.
אתר סטטי
נתחיל דווקא עם אתרים סטטיים – אתר סטטי הינו אתר שהתכנים והגרפיקות שלו הינם חלק אינטגרלי מדפי ה-html, העמודים השונים של האתר. באתרים סטטיים, קיימת תיקייה עם מספר קבצי html המקושרים בינהם באמצעות קישורים/תפריט, וכדי לעדכן את תוכן העמודים, על מנהל האתר לערוך את דפי ה-html עצמם. עריכת דפי html כיום הינה פשוטה יותר ומתבצעת באמצעות תוכנות כגון Dreamweaver ו-Frontpage אולם עדיין דורשת הבנה בשפת האינטרנט HTML, ועל-מנת ליצור רכיבים פונקציונליים כגון גלריות או עיצובים ייחודיים דרושה התמקצעות רבה יחסית. אתרים סטטים הינם זן הולך ונעלם לאור המגבלות שהם מציבים לדרישות הבסיסיות של רבים מהאתרים היום בהיבטי יכולות חיפוש באתר, יכולת הטמעה של רכיבים כגון פורומים, נוחות בעריכת התכנים וכיוב'
אתר דינאמי
אתר דינמי הינו אתר אשר ניתן לעדכון על ידי המשתמש/מנהל בצורה פשוטה, בדומה לאופן בו אנו עורכים כיום מסמכי word. אתר דינמיים מבוססים על בסיסי נתונים (בסיס נתונים הינו למעשה מערכת של טבלאות שמכילות בתוכן נתונים – תכני האתר – וערוכות במערכת של הקשרים והיררכיות, לדוגמא, טבלה שמכילה את נתוני התפריטים של האתר, טבלה אחרת המרכזת את דפי התוכן וכיוב') אשר בהם מרוכזים כל תכני האתר הטקסטואליים (עמודי טקסט, תפריטים, קישורים, כאמור').
באתרים דינמיים אין למעשה דפי html שמרכיבים את האתר אלא ישנם עמודים דינמיים (בדר"כ בשפות php או asp) אשר מציגים את התכנים שהם שואבים מבסיס הנתונים של האתר. במידה ורוצים לשנות את מראה האתר, אין צורך לערוך כל דף בנפרד, ניתן לערוך את הגדרות התצוגה הכלליות של האתר וכל האתר משתנה בלחיצה כפתור. כך גם לגבי הוספת עמודים חדשים או לחצנים לתפריט. במקום שנצטרך לעדכן את כל העמודים של האתר כאשר אנו מוסיפים קישור לתפריט האתר, מעדכנים רק את טבלת התפריטים של בסיס הנתונים (באמצעות ממשק ויזואלי ונוח שלא דורש הבנה כלשהי בבסיסי נתונים).
אתר חצי-דינמי
לא נעסוק באפשרות זו כיוון שהיא יחסית נדירה, אולם ישנה גם אפשרות שלישית של אתרים מעין דינמיים, המאפשרים יכולת לערוך את התכנים של חלק מאגפי האתר (נאמר גלריה דינמית כאשר האתר ברובו הוא סטטי), ללא היזקקות לבסיס נתונים. הדבר נעשה באמצעים שונים, כגון קבצי XML, java או סקריפטים שונים ב-asp/php המאפשרים גמישות מסוימת.
יתרונות האתר הדינמי
שליטה – היתרון החשוב ביותר של האתר הדינמי על פני אחיו הסטטי הוא היכולת שלכם לשלוט על תכני האתר, היקפו ומראהו ללא היזקקות לתוכניתנים או צורך ללמוד שפות פיתוח לרשת עבור תפעול האתר שלכם. היכולת להרחיב, לשנות ולהתאים את האתר שלכם בהתאם לעסק היא יכולת קריטית. קיים סיכוי טוב שעסק שלכם בעוד שנה-שנתיים ייראה שונה מאיך שהוא נראה ופועל כיום, ועל האתר שלכם לשקף זאת. נקודה זו מתקשרת גם ליתרון הבא – חיסכון בכסף.
חסכון בזמן ובעלויות שוטפות – יתרון מרכזי נוסף הוא החסכון בעלויות האחזקה השוטפות של האתר. בכך שאתם יכולים לעדכן את האתר באופן עצמאי ובפשטות, אתם לא צריכים להוציא סכומים כסף נוספים עבור זמן עבודה של תכניתן שיעדכן את אתרכם. אתם חוסכים למעשה זמן בכך ששינויים באתר יכולים להתבצע על ידכם בצורה מהירה וללא צורך בהתערבות צד שלישי, ביצוע הזמנת עבודה וכו'.
פונקציונליות – ישנן פונקציות ומערכות ברשת שאפשריות ליישום רק באתרים דינמיים; פורומים, לדוגמא, מבוססים על בסיסי נתונים לאור הצורך שלהם ביכולת עדכון מהירה ולקהל רב של גולשים. כל גולש שכותב הודעה בפורום, כותב למעשה טקסט לתוך בסיס הנתונים של האתר, שמציג אותו לכלל הגולשים. חנות וירטואלית אף היא מחייבת בסיס נתונים היכול לאגור בתוכו את פרטי המוצרים העומדים למכירה, נתוני הרוכשים והזמנותיהם ומערכת הניווט וההזמנה בחנות שצריכה להתעדכן באופן דינמי. יכולת חיפוש מובנית בתוך האתר גם היא מחייבת, על-פי רוב, בסיס נתונים שאותו ניתן לסרוק לשם איתור מילת החיפוש. גלריות וקטלוגיים דינמיים ניתנים לניהול בצורה פשוטה הרבה יותר מאשר בניית עמודי html נפרדים עבור כל תמונה או סט של תמונות בגלריה.
חסרונות האתר הדינמי
עלות הקמה גבוהה מעט יותר – לאור מורכבותם על פני אתרים סטטיים, אתרים דינמיים עשויים לעלות מעט יותר בשלב ההקמה. לטווח רחוק יותר, העלות של אתר דינמי נמוכה יותר לאור היעדר הצורך בליווי צמוד של תכניתנים, אולם כאשר דורשים כמה עמודים בסיסיים בלבד, לטווח קצר (עמוד מבצע/פרסום לדוג') וללא צורך נראה לעין בעדכון שלו, אזי ישנה הצדקה מסוימת להעדיף את הפתרון הסטטי.
צורך בבסיס נתונים – כיום מרבית חבילות האחסון בארץ ובעולם כוללות בסיסי נתונים. בעבר הלא רחוק, היו לקוחות נדרשים לשלם מחיר גבוה יותר עבור חבילת אחסון עם בסיס נתונים, אולם גם, לאור הישחקות הפער בין החבילות והעובדה שרוב חבילות האחסון, גם הבסיסיות והזולות ביותר, מגיעות עם בסיסי נתונים, אין משמעות רבה לחסכון זה.
סיכום
לסיכום, לאור היתרונות של האתרים הדינמיים בהיבטי עלות, פונקציונליות ושליטה על אתרים סטטיים, מרבית האתרים המפותחים כיום בעולם הינם דינמיים ומאפשרים רמות כאלו ואחרות של עריכת תכנים באתר. אתרים מבוססי דפי html סטטיים הולכים ונעלמים וכן גולשי האינטרנט הופכים מתוחכמים יותר, עם דרישות גבוהות יותר מהאתרים אליהם הם גולשים.
פרטים אודות מחבר המאמר:
אבישי שרון
ג'י סייט – צוות פיתוח עסקי
מקור המאמר: http://www.reader.co.il/article/10306/אתרים-דינאמיים-לעומת-סטטים-יתרונות-וחסרונות
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!