מסחר אלקטרוני – הדור החדש
עולם החנויות הוירטואליות עשה כברת דרך עצומה בשנים האחרונות, בעיקר מבחינת מה שנקרא ממשק המשתמש וחווית המשתמש הידידותי. כיום יש מוסכמות בסיסיות בבניית אתר המיועד למסחר אלקטרוני, המוסכמות מתבססות סביב מה שקרוי היום דף הבית , דפי מוצר, דפי קטגוריה ותהליך ההזמנה אשר הוא הדבר המרכזי וההבדל העיקרי משאר האתרים הרגילים. חברות רגילות אשר רוצות למכור את מוצריהן בסביבת האינטרנט על גבי החנות הוירטואלית, יגדילו את הכנסותיהן בשיעור ניכר מאחר והן פונות לפלח אוכלוסייה הרבה יותר גדול, יותר נגיש ובעיקר פלח אשר מתבסס על מספר רב של מגזרי יסוד.
היקף המכירות כיום בישראל לבדה עולה על 450 מליון שקלים , מחזורי המכירות עולים בקצב גבוה, וזאת בנוסף לכל מה שקרוי אתרים תדמיתיים אשר עוזרים לשווק והביא לקדמת הבמה את המוצרים של החברות המסחריות. ולכן ניתן להגיד כי אין חברה אשר אין לה אתר אינטרנט. עלייה בהיקף המכירות והמחזור של אתרי המסחר בישראל, מביאים למה שקרוי המכפיל הכלכלי אשר עוזר לכלכלה של ישראל, לדוגמה, לכל אתר בישראל יש אופרציה אשר מצריכה עובדים, חברות ביטוח אשר מקבלות כסף עבור הביטוח של תעודת ה SSL. ועוד שירותים נוספים אשר מתבצעים סביב המנגנון שנקרא חנות אינטרנטית.
החנויות באינטרנט בנויות ממספר מודולים אשר מתחלק לשני חלקים עיקריים, החלק התדמיתי, אשר בנוי מהכרה של הגולש עם החנות, טפסים, יצירת קשר, גלריות ואפילו פורומים וכלים חברתיים. והחלק השני מנגד הוא המודולים אשר עוזרים לנו לבצע את ההזמנה, חלק זה נקרא "מודול תהליך הזמנה" בחלק זה ניתן להגיד כי מספר המודולים שניתן להעמיס על אתר בודד הוא אינסופי, וזאת בניגוד מוחלט מאתר תדמיתי אשר ידוע מראש כי המודולים למעשה חוזרים על עצמם בצורות שונות. למוצרים יש סוגי מכירה, בין אם מכירה קבוצתית, מכירת מכרז, או מכירה רגילה, סוגי המכירה מגדירים את תהליך ההזמנה בצורה שונה, ולכן ישנה אפשרות להגיע למספר תהליכי הזמנה שונים על פי סוג המוצר. לכל מוצר יש אפשרות לשדרג או להוסיף אלמנטים נוספים , מאין מוצרים משלימים אשר מתווספים באמצע תהליך ההזמנה.
לכל מוצר יש מחירים אשר משתנים ביחס לסוגי מכירה, ניתן לקבוע במערכת הניהול את סוגי התמחור פר מוצר או אפילו לפי סוגי ספקים שונים, במידה ואנחנו רוצים לתת ללקוחות שלנו אפשרות לבחור באיזה אופן הוא ירצה לקבל את המוצר, ניתן לבנות מודול איסוף/משלוחים, מודול זה יקבע אם הלקוח ירצה לקבל את המוצר בשליחות הביתה או למשרד, או מצד שני בצורת איסוף עצמי, לכל סוג יש מן הסתם תמחור שונה אשר יבוא לידי ביטוי במחיר הסופי.
מודול נוסף אשר ניתן להטמיע בחנות העתידית הוא מודול תשלומים, מודול זה נשמע פשוט אך לא תמיד התשלומים הם תשלומים קבועים לפעמים הספקים ובעלי העסקים לוקחים אחוז מסוים לאחר כמות תשלומים. – שיטה זו נקראת תשלומי קרדיט המקובלת בישראל ובעולם בניית אתרים ומודול נוסף מקביל לכך הוא מודולי קופונים אשר מקנים הנחות לכל מי שמכניס מספר אשר יוגדר מראש במערכת. או מודול הנחה על פי תנאים מסוימים כגון יום או שעה.
ולבסוף, המודול הכי קריטי וחשוב, מודול סליקה, רבות נאמר על אבטחת מידע באתרי אינטרנט, כיום זה תופס תאוצה בעיקר בשל התקפות הסייבר השונות, סליקה היא הצורה שבה אנחנו מעבירים כ. אשראי לחברות האשראי השונות, חברות סליקה הן המתווך העיקרי בפעולה זו. פעולה אשר בשל הרגישות שלה הוגדרה כפעולה אשר מצריכה תקן אחיד אשר התקבל על כל חברות כרטיס האשראי והבנקים המרכזיים בעולם תקן הקרוי PCI DSS, בקצרה תקן זה לוקח את האחריות של הסליקה מכל האתרים השונים ומבצע זאת בשרתים מאובטחים אשר נמצאים בפיקוח ובתקן מחמיר של הגופים המרכזיים הפיננסיים. כיום בשל התקן המחמיר, הסליקה נעשית ישירות באתר מאובטח של חברת הסליקה, תחת פיקוח ובתקן SSL. באופן הבא אתרי אינטרנט מנועים מלשמור פרטי כרטיסי אשראי במסדי המידע שלה ובכך למנוע זליגה של מידע רגיש לגורמים שונים.
לסיכום, בעולם המסחר יש לשים דגש רב על מה שקרוי תהליך ההזמנה תוך כדי התייחסות ליצור אתר ידידותי למשתמש אשר לא יפחיד אותו מצד שני ושיזמין את הגולשים לבצע הזמנות וליהנות מתהליך הרכישה.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!