וורדפרס – הכרת המערכת והפונקציות
פוסט היכרות עם מערכת וורדפרס, בפוסט זה נסקור את המערכת ואת הפונקציות הבסיסיות שלה (ללא התקנת פלאגים) מא' ועד ת', כיצד ניתן לעשות דברים ודרך איפה. תפריט הניווט באופן מפושט ונוח. לא עוד להסתבך ולנסות להבין איך עושים מה.
וורדפרס בבסיסה הינה מערכת לניהול בלוגים אך התשתית המעולה שלה והגמישות המירבית בפיתוח המערכת יצרה סביבה קהילת מפתחים עצומה שהסבה את המערכת לכל יעוד אפשרי, ניתן להנהל דרכה החל מבלוגים ואתרי תדמית ועד פורטלים ומערכות מתקדמות לפייסבוק ולמובייל. בואו נכיר קצת את המערכת…
לוח הבקרה
ראשי – מוביל אתכם לעמוד הבית של המערכת בו תוכלו לראות סיכום בסיסי של התוכן באתר, תגובות הממתינות לאישור וגם עדכונים "מפלאנט וורדפרס" – לגבי המערכת.
שדרוגים – שם תוכלו להצתעדכן לגבי עדכונים חדשים של המערכת וגרסאות חדשות יותר של פלאגים שעדכנתם, כמובן גם עם אופציה לשדרג אותם בקליק.
סטטיסטיקות אקיזמט – אקיזמט הינו תוסף למניעת ספאם אשר מגיע עם המערכת, בקישור זה תוכלו לראות סטטיסטיקות של מניעת הספאם באתר שלכם.
פוסטים
כל הפוסטים – מציג בסדר כרונולוגי את כל הפוסטים (מאמרים) שכתבתם ומאפשר לכם לערוך למיין ולמחוק אותם וכן מנוע חיפוש פנימי ואפשרות למיונים כדי שיהיה לכם יותר נוח מאחורי הקלעים.
פוסט חדש – אחת הפונקציות שתשתמשו בה יותר במהלך תפעול אתר הוורדפרס שלכם. פונקציה זו מוסיפה פוסט (מאמר) חדש לאתר, מאפשר לכם לקטלג אותו בקטגוריות, להוסיף תגים, שדות מיוחדים, להגדיר טוקבקים ועוד. הפוסטים יהוו את מרכז האתר שלכם אם הבנתם נכון את את יעוד המערכת ושימוש בה בבכלי ולא רק ככרטיס ביקור. פוסט שלם על פונקציית הפוסטים יעלה בקרוב.
קטגוריות – מאפשר לכם לערוך קטגוריות פוסטים, למחוק ואף להוסיף חדשות כדי לעשות לכם ולגולשים שלכם יותר סדר בעניינים. ניתן אף להוסיף תיאור בטקסט חופשי לכל קטגוריה וכן מזהה (SLUG).
תגיות – התגיות, אם נגדיר אותם בשפה פשוטה הינם פילוחים או הקשרים באתר שלכם, לכל פוסט ניתן להצמיד תגיות אשר עוזרות לגולשים (וגם למנועי חיפוש) להבין טוב יותר את הקשרי התוכן עליהם מדבר הפוסט. לתגיות יש גם השלכות לקידום אתרים ופוסט בנושא זה יעלה בקרוב למדריך.
מדיה
ספריה – כאן תוכלו לראות את כל הקבצים שהעלתם אי פעם לאתר, לערוך את ההגדרות שלהם (כמו תיאור ותגית ALT), למחוק או למיין.
קובץ חדש – מאפשר לכם להעלות קובץ שאינו משוייך לפוסט, אלא ישירות לאתר (למשל DOC או PDF), לאחר העלאת הקובץ תקבלו קישור ישיר אליו (URL) אליו תוכלו לקשר מהיכן שתרצו.
קישורים
כל הקישורים – מאפשר לכם לצפות הכל הקישורים שהוספתם לאתר, למחוק ולערוך אותם ואף ךהוסיף חדשים.
קישור חדש – מאפשר לכם להוסיף קישור חדש לאתר, מה שנקרא blogroll, השימושים הנפוצים בקישורים אלו הינם מתן ערך מוסף לגולשים וכן החלפת קישורים לצורך קידום אתרים בגוגל. ניתן לשל את פונקציית הקישרים בסיידבר ע"י וידג'טים (ראו בהמשך הפוסט).
קטגוריות קישורים – מאפשר לכם לערוך ולקטלג קישורים בקטגוריות, לפחות חדשות ולמחוק.
עמודים
כל העמודים – עמוד זהו דבר שדי דומה מבחינה טכנית לפוסט אך ההבדל הוא שדרך העמודים מעלים את התוכן שאיינו דינאמי (למשל: אודות, צרו קשר) לעמודים אין אפשרות להכניס תגים ולא ניתן לקטלג אותם בקטגוריות. במסך זה תוכלו לצפות ברשימת כל העמודים שלכם באתר וכן להוסיף לערוך למחוק עמודים.
עמוד חדש – מסך זה מאפשר לכם להוסיף עמוד חדש לאתר שלכם, לשלב בו תמונות ותוכן, להגדיר לו היררכיה (עמוד תת עמוד), להגדיר לו תבנית ספציפית ואף להגדיר אם יהיה ניתן להגיב עליו או לא.
תגובות
במסך זה תוכלו לראות את הטוקבקים (תגובות) שהשאירו לכם גולשים, תוכלו לאשר תגובות, למחוק, לקטלג כספאם ואף לערוך תגובות.
עיצוב
ערכות עיצוב – במסך זה תוכלו לבחור את ערכת העיצוב של האתר שלכם וכן אפשרות לתתוגה מקדימה של התבנית באתרכם (עוד לפני שהוגדרה באתר).
וידג'טים – איזור וידג'טים הינו איזור שניתן להגדיר את תוכנו ע"י גרירה פשוטה של אלמנטים לאיזורים המוגדרים. כל ערכת עיצוב מגיעה עם איזורי וידג'טים שונים אך הנפוץ והגורף בהם הינו איזור הסיידבר (בר צדדי), הוידג'טים הנפוצים:
- פוסטים אחרונים – פונקציה אשר מציגה באופן אוטומטי את הפוסטים האחרונים שהעלתם לאתר
- תגובות אחרונות – מציג את התגובות האחרונות שנכתבו (ואושרו) באתר
- טקסט HTML – מאפשר לכם לשלב קוד חופשי שיהיה גורף לכל עמודי האתר לצידם של הפוסטים עמודים קטגוריות
- ענן תגים – מציג את ענן התגים של ההקשרים נושאים הנפוצים באתר שלכם
- חיפוש – מטמיע תיבת חיפוש פנימית באתר שלכם
תפריטים – במסך זה תוכלו להגדיר את תפריטי הניווט באתר שלכם לקבוע היכן ישולבו באתר (ערכות עיצוב מסויימות מגיעות עם כמה איזורי תפריטים), להגדיר ע"י גרירה פשוטה את הקישורים אשר יופיעו בתפריט וכן את ההיררכיה שלו, מה יופיע ישר בעין ומה יופיע רק במעבר עכבר ומתחת למה.
רקע – פשוטו כמשמעו – מאפשר לכם לקבוע את רקע האתר, ישנן תבניות בהן אופציה זו לא תפעל.
עורך – מציג לכם עורך אונלייני דרכו תוכלו ממש לערוך את הקוד של התבנית, החל מקובץ גליון הסגנונות (CSS) ועד כל קבצי ה PHP המרכיבית את ערכת העיצוב (THEME) שלכם. ממש לא מומלץ לגעת אם אין לכם ידע לפחות בסיסי בקוד שכן תפעול לא נכון במסך זה יכול לשבל לכם את האתר.
theme options – לא דבר שמופיע באופן גורף, אך רוח מוחלט של תבניות הפרימיום כיום מגיעות עם אפשרויות תבנית המשתלבות ברוב המקרים תחת תפריט "עיצוב" ומאפשרות לכם לשנות את ההגדרות הג'נריות של ערכת העיצוב שלכם.
תוספים
תוספים מותקנים – התוספים הינם מעין הרחבות למערכת, כל תוסף מוסיף פונקציה מסויימת למערכת שתשמש אתכם בעתיד בתפעול המערכת, נכון לכתיבת שורות אלו קיימים למעלה מ 21,000 תוספים במאגר הרשמי של המערכת. במסך זה תוכלו לראות את רשימת התוספים המותקנם במערכת שלכם, להפעיל ולכבות אותם וכן גישה להגדרות שפלאגים מסויימים אשר מגיעים עם מסך הגדרות.
תוסף חדש – כאן תוכלו להתחבר למאגר העולמי של התוספים ע"י חיפוש ולהוסיף תוספים חדשים למערכת שלכם אשר ישדרגו ויוסיפו לה הפונקציות.
עורך – כמו בתסניות, גם כאן תוכלו לגשת לקוד של כל התוספים שהתקנתם ולערוך אותו כרצונכם. גם כאן לא מומלץ לגעת אם אין לכם ידע בקוד שכן זה יכול לגרום לבעיות באתר.
משתמשים
כל המשתמשים – כאן תוכלו לראות רשימה של כל המשתמשים באתר שלכם, להיכנס לעריכה של כל אחד מהם, למחוק ואף להוסיף משתמשים חדשים.
משתמש חדש – כאן תוכלו ליצור משתמשים באתר שלכם ולהגדיר להם תפקיד והרשאות (קורא מנוי כותר עורך מנהל), להגדיר תאור לכל משתמש וכן את הסיסמה שלהם.
פרופיל אישי – כאן תוכלו לערוך את הגדרות הפרופיל האישי שלכם.
כלים
כלים זמינים – בעיקר הסברים וקישור לכלי "לגהץ", לא משהו ממש נחוץ. נעבור הלאה 🙂
יבוא – מאפשר לכם לייבא תוכן ממערכות אחרות וכן מערוץ RSS או להרים גיבוי ששמרתם במקרה של מעבר אתר או פריצה.
יצוא – מאפשר לכם ליצור גיבויים (בצורת קובץ להורדה), ולהגדיר אילו נתונים יגובו מתוך האתר.
הגדרות
כללי – מאפשר לכם להגדיר את ההגדרות הכלליות של האתר כגון: כותרת, תיאור איזור זמן, אימייל הנהלה, הגדרות והרשאות רישום וכו'.
כתיבה – מאפשר לכם להגדיר את המסך הכתיבת שלכם (פוסטים עמודים) וכן את קטגוריית ברירת המחדל איה ישוייכו פוסטים ואו קישורים.
קריאה – מאפשר לקבוע אם בעמוד הבית ירוצו פוסטים אחרונים בסדר כרונולוגי או עמוד סטטי, כמה פוסטים יוצגו בקטגוריות ועמודי תגים וכן כמה בפידים.
דיון – ההגדרות הכלליות של הטוקבקים באתר שלכם, למי יש הרשאה לכתוב תגובות, באיזה עומד ניתן ליצור דיונים, חלוקת תגובות ואופן הבקרה עליהן.
מדיה – כאן ניתן להגדיר באילו גדלים יוגדרו בכרירת מחדש תמונות שאתם מעלים לאתר (קטן בינוני גדול), לאיזו ספריה ישוייכו, הגדרות סרטונים וכו'.
נראות – כאן תוכלו להגדיר אם אתם רוצים שמנועי חיפוש יסקרו את האתר שלכם (מומלץ) או שלא יסרקו.
מבנה קישורים – כאן תוכלו לקבוע את מבנה כתובות ה URL של הפוסטים עמודים קטטגוריות תגים באתר שלכם. ישנו עניין לתת לרבדי האתר השונים כתובות סטאטיות לצורך אופטימיזציה את האתר למנועי חיפוש.
עד כאן סקירה פונקציונלית של וורדפרס והיכרות עם המערכת, פוסטים נוספים מורחבים על כל רובד ורובד במערכת יעלו עם הזמן לאתר. אם יש שאלות ספציפיות – תוכלו כמובן לשאול בטוקבקים ונשמח לענות 🙂
תותח!
מושקע ויפה.
שלום יואב,
אני מעוניינת לשים באתר קישורים למצגת או לקובץ וורד
(כדי שמורים יוכלו לפתוח ולהציג בכיתה או להדפיס כפי שזה)
איך עושים את זה?
תודה,
רונית