הטעות השיווקית של קרלסברג וכיצד להמנע ממנה?
זהירות! פוסט זה נכתב תחת השפעת אלכוהול. סתם נו… כולה בירה 😉
אז אם אתם מכירים אותי אתם בטח יודעים שאני חובב בירות וגם איש טכני, השילוב של השניים הוא זה שהביא אותי לכתוב את הפוסט הספונטני הבא על טעות טכנית שאמנם נראת קטנה – אך ההשלכות שלה קריטיות לגבי שיווק במדיה חברתית ובמובייל בפרט. נתחיל…
ראשית נתחיל עם הפאן החיובי והמתבקש לדעתי – מותג הבירה קרלסברג החליט לשים QR CODE (ברקוד… איך שתרצו לקרוא לזה) על תחתיות הבירה של המותג – דבר מאוד יעיל שיכול להקפיץ פלאים את הקהילה סביב המותג ולהגביר את הקשר עם הלקוחות הקבועים, וע"י כך כמובן להעצים את המותג. רק מה… צריך לעשות את זה נכון גם מבחינה טכנית, אחרת זה פשוט לא עובד! בעולם שרובו ככולו היום טכני – חשוב להקפיד על הפרטים הקטנים.
*אציין שזוהי טעות שאני רואה אצל המון חברות ומותגים ולא רק אצל קרלסברג, כאן פשוט הגיע הקש ששבר את גב הגמל, דבר שמאוד מציק לי בתור איש שמתעסק עם טכנולוגיה כל היום – וזה מה שגרם לי לכתוב את הפוסט הזה.
אז אני לא אמתח אתכם – הטעות הטכנית הכה קטנה אך כה גדולה של קרלסברג היא פשוט לקשר את קוד ה QR שלהם (שנסרק במוביילים בלבד) לכתובת URL ישירה לעמוד הפייסבוק שלה (פתיחה בדפדפן) ולא לפתיחה באפליקציה היעודית. מה ההשלכות של הדבר? הו, שאלה מצויינת! כבר מגיעים לזה…
70%-90% פחות חשיפה ולייקים
כן, הפסד עצום של חשיפה ובעקבותיה גם לייקים בגלל פאקינג קישור קטן שלא ייושם נכון מבחינה טכנית. איך זה עובד?
קרלסברג קישרו את הקוד QR שלהם לכתובת הבאה: https://www.facebook.com/Carlsberg.Israel?fref=ts, כתובת זו נפתחת בדפדפן של המובייל ולא באפליקציה הייעודית של פייסבוק, וההשלכות של הדבר הן:
1. המשתמש לא במצב LOGIN, ולכן צריך להתחבר על מנת לעשות לייק או בכלל להחשף לעמוד, בהתחשב בתרבות "הכאן ועכשיו" שמאפיינת את דור המובייל, אני בספק גדול מאוד מי אכן יעשה זאת, כבר הפסדנו כאן אחוזים מאוד מאוד ניכרים מהלייקים לעמוד – וזוהי הרי מטרת הקמפיין, שכן הוא מפנה לעמוד הפייסבוק.
2. הדפדפן (או יותר נכון פייסבוק) מטרגטת לעמוד הלוגאין (LOGIN) של הרשת החברתית, כך שעמוד הפייסבוק של קרלסברג אפילו לא נחשף לגולשים, אלא מבקש מהם להתחבר על מנת לצפות בתוכן. למתקשים… עשיתי גם תמונה להמחשה, מקווה שהיד שלי יצאה סקסית 😉
כך נראה עמוד פייסבוק (או יותר נכון לשם הוא מטורגט) כאשר הוא לא במצב לוגאין, ואת המשתמשים שבמצב לוגאין בדפדפן המוביילי נראה לי שאפשר לספור על כף יד אחת (הקצנתי, כן?).
3. ע"י השימוש הלא נכון בקוד QR, יש מצב שהמותג מפסיד גם לייקים עתידיים במסגרת הקמפיין, שכן אדם שסרק את הקוד והגיע למבוי סתום – כנראה לא יסרוק אותו שוב, גם במצב שיתקנו את הקוד (בסוף הפוסט אסביר כיצד לעשות זאת). ומעבר להכל… זה לא מה שאתה מצפה ממותג כמו קרלסברג.
לא סתם אני חושב ש הפעילות של קרסברג די ממוצעת מינוס יחסית למותג שכזה, ובמיוחד למותג שאני מאמין שרוב הפעילות בדף שלו מתבצעת מהמובייל, שכן בד"כ בסיטואציות בהן הלקוח צורך את המוצר – אין לידו מחשחב במנצא 😉 לכן לדעתי די חשוב לשים לב לפעילות המובייל ולשים לב לכל הפרטים הקטנים.
קצת על הפן הפיזי \ ויזואלי \ פסיכולוגי
הפסקה הזו תהיה בעיקר ויזואלית עם קצת המחשות בפוטושופ על טעות קטנה שראיתי גם בעיצוב התחתית. הרי המהות של התחתית היא לשים עליה את הבירה, והרי כששמים את הבירה – היא מסתירה את מה שמודפס על התחתית… שזה אומר… גם הקיואר החביב שלנו 😉
אז עשיתי הדמיה קטנה בפוטושופ, כיצד לדעתי יש לעשות זאת נכון, גם תחתית בירה וגם משהו מציק \ מעניין \ מסקרן בעין שלדעתי היה מקפיץ את כמות הלייקים בצורה ניכרת.
כך למשל לא עושים זאת: הבירה מונחת על התחתית ומסתירה את הקוד QR.
וכך לדעתי צריך לעשות זאת נכון על מנת לגרות את העין של קהל היעד ולגרום לגרום לו לסרוק את הקיואר בטלפון. מצד אחד לא מפריע, מצד שני מסקרן, מצד שלישי… אתה כבר על בירה, מהכ'פת לך לסרוק שניה? 😉 הייתי מוסיף אפילו טקסט הכוונה קטן. קבלו את הדמיית הפוטושופ:
בהתחשב בעובדה שעשרות אלפי אנשים בארץ נחשפים לתחתיות הבירה של קרלסברג מידי יום – לדעתי יש כאן פספוס ענקי, להערכתי קרלסברג מפספסת כאן בממוצע בין 100-200 לייקים ביום במידה והפעילות היתה מתבצעת בצורה נכונה, ממוצע שככל הנראה ירד לאחר כמה חודשים, שכן אדם לא יכול לעשות לייק פעמיים לעמוד 🙂
גם מהפאן הפסיכולוגי – הקהל של קרלסברג הרבה יותר "קליל", בסך הכל מדובר בבירה טובה ומעלה לאנשים אסוציאציות חיוביות של בילויים וכו', האצבע יותר קלה על הלייק כאשר אתה רוצה לראות מה יש למותג הבירה שאתה שותה ממש זה עתה להגיד, ועוד יותר קלה על הלייק כאשר מדובר בסך הכל בנגיעה על המסך של הסמאטפון על מנת לפרגן בלייק. תמיד תחשבו מהעיניים של הצד השני – זה שנחשף לקריאייטיב שלכם ואמור להגיב לו.
ועכשיו, אחרי שחפרתי לכם קצת (לא הרבה, תודו שגם השכלתם) ניגש גם לפאן הטכני שהבטחתי – איך עושים QR נכון שמכוון לפייסבוק שלך?
אז מה עושים טכנית?
כמעט בכל סמארטפון בישראל מותקנת האפליקציה של פייסבוק, וב-90% מהמקרים המתשמשים בה גם כבר במצב לוגין, כיצד ננצל זאת לטובת הקמפיין שלנו?
הסמארטפונים בהם מותקנת האפליקציה של פייסבוק מאפשרים לפתוח קישורים בפורמט חדש: fb:// , בדיוק כמו שיש http:// , אבל יעודי לאפליקציה של פייסבוק.
1. ראשית, נאתר את מזהה העמוד שלנו בפייסבוק (ID), ניתן לעשות זאת בקלות ע"י הלינק הזה. פשוט עושים שם העתק-הדבק על כתובת העמוד שלכם בפייסבוק (URL) והוא נותן לכם את האיידי שלו.
2. שנית, נכין את הקישור לשנו לסריקה במובייל בפורמט הבא: fb://page/180861695281700 , כאשר מה שמופיע בכתום זה האיידי (ID) של העמוד שלכם. הקישור הנ"ל ספציפית מכוון לעמוד הפייסבוק של קרלסברג לצורך הדוגמה.
3. שלישית, ניצור QR ע"י ג'נרייטורים חינמיים שמצויים לא מעט באינטרנט, איך לעשות זאת טכנית, בקלות, ותוך כמה דקות: תוכלו למצוא במדריך שכתבתי לפני שנתיים בנושא.
אז בגלל שקרסברג זו בסך הכל בירה סבבה והיא גם זו שנתנה לי השראה לפוסט הזה – סחבק גם הפיק קוד QR תקין לעמוד הפייסבוק הישראל. הנה, רוצים לנסות? סרקו אותו כאן משמאל עם הטלפון שלכם.
למטיבי לכת:
ניתן גם ליצור הפניה לעמוד נחיתה קטן שמסביר על התועלת ולמה כדאי לעשות לייק לעמוד, את אותו עמוד כדאי ליצור בפורמט גרפי שמתפרש על פני כל המסך וכמובן מקשר בלחיצה \ נגיעה (ללא QR) לקישור בסגנון הנ"ל. אם אתם גולשים מהטלפון – תוכלו פשוט להקליק כאן כדי שהעמוד של קרלסברג יפתח לכם דרך האפליקציה של פייסבוק בנייד.
עד כאן להיום, נתראה בפוסט הבא. צ'ירס 😉
עריכה: 2 עדכונים חשובים:
1. הגיעו אלי פניות לאחר פרסום הפוסט שהקיואר בפורמט FB עושה לפעמים בעיות בצעצועים של אפל (המכונים 'אייפון'), אז קחו את זה בחשבון. אציין שהקוד נבדק לפני פרסום פוסט זה גם באנדרואיד וגם בצעצועי אפל ונמצא תקין.
2. עדכון משמח ופרקטי יותר – מצאתי ג'נרייטור יותר ידידותי המאפשר לכם להפיק קיוארים ממש בקלות, אתם פשוט מעתיקים לשם את כתובת העמוד שלכם בפייסבוק, מגדירים איך אתם רוצים שיפתח (דפדפן, אפליקציה וכו') והוא מפיק לכם קוד ישר במקום. קליק כאן למעבר לג'נרייטור אונלייני של הפקת QR בקלות.
אבחנה יפה, רק למה "פאן" כל הזמן? פן. יחיד של "פנים". פן אחד ופן שני.
(אתה לא חייב לפרסם את התגובה, רק לקבל – או לא – את התיקון…)
אהמ, אני לא תמיד סורק קודי QR, אבל כשאני כן, אני משתמש ב-Goggles.
ואיתם דווקא הקוד של קרלסברג עובד ושלך לא (כלומר, הם מפענחים אותו, אבל לא עושים איתו כלום. מבחינתם זה סתם טקסט שאפשר לנסות לתרגם או לחפש בגוגל).
נ.ב.
למה בתיבת התגובה פה אי אפשר להשתמש בחיצים ימינה ושמאלה?
אחלה פוסט. אהבתי ומסכים עם דבריך. רק לשם הקטנוניות. פאן הוא שם של אל יווני. פן היא צורת היחיד של פנים ובהקשר של הכתבה מתייחסת לצד / מישור
הכל טוב ויפה ובאמת עלית פה על משהו, אבל סרקתי את הQR שהכנת וגם לא הגעתי לשום מקום חוץ מלחיפוש בתוך האפליקציה של פייסבוק, לא דף ולא לייק…
כמו תמיד, תענוג לקרוא בבלוג שלך. מאמר כל כך נכון ומתבקש.
אמממ, ניסיתי לשלוח לינק לעמוד העסקי שלי לקבוצה בוואטסאפ והלינק נפתח לכולם בדפדפן במקום באפפ.
אז נזכרתי בפוסט שלך והתלהבתי!
אבל אם עובדים לפי הפורמט שלך, אף אפליקציה (ג'מייל, וואטסאפ…) לא מזהה את השרשרת החדשה כלינק 🙁
הפיתרון הזה טוב רק לשימוש בQR?
אתה יכול להעביר את הלינק דרך שירותי קיצור כתובות כמו למשל tinyurl שעובד עם זה מצויין. ואז הלינקים יהיו לחיצים גם בג'ימייל ווטסאפ.