מה זה השטות הזאת "המשפיעים" בתרבות הדיגיטלית?
פוסט תגובה לכתבה טפשית שראיתי שפורסמה במגזין "טיים אאוט תל אביב" ומתיימרת להציג עפ"י הכותרת את "50 האנשים המשפיעים בתרבות הדיגיטלית בישראל", לכתבה נחשפתי לראשונה ביום רביעי בלילה בעמוד הפייסבוק של המזבלה, עיינתי ברפרוף, לא עניין אוותי יותר מידי, אתמול והיום כבר עשו מזה הדים, הרים וגבעות, בעיקר כמובן בפייסבוק וזה מה שגרם לי לכתוב את הפוסט הזה בנימה אישית על כל מיני רשימות "משפיעים" פתטיות שצצות מידי חודש בחודשו כל פעם במקום אחר.
קודם כל כבר הכותרת מנוסחת בצורה מטעה מאוד "50 המשפיעים בתרבות הדיגיטלית בישראל", אני בטוח שרוב קוראי הכתבה ייחסו לכותרת זו לפחות בקריאה ראשונה פאן של השפעה בכלל, גם מחוץ לגבולות הוירטואליים, דבר שהוא ממש לא נכון, למרות בחיינו האמיתיים וחיינו הוירטואליים מסתכנכרנים יותר ויותר ככל שעובר הזמן. אבל אוקיי, זאת העיתונות (בעיקר המודפסת), להטעות זה השם השני שלהם… , אפשר לחיות עם זה… נמשיך הלאה.
אז הכתבה מתחילה נחמד עם מארק צוקרברג, מאיר ברנד (מנכ"ל גוגל ישראל), העורכים של YNET , וואלה ומאקו וכו', אנשים שבאמת יש להם השפעה. כבר במקום הרביעי אני נתקל במנכ"ל ארגון שנקרא "זיר"ה" העונה לשם מוטי אמיתי, אותו ארגון שסגר בין היתר את אתרי ההורדות המובילים בישראל: הורדות.נט, איי דאון, WNET ועוד בטעה מופרכת של הפרת זכויות יוצרים. אפילו בכתבה עצמה לא חסכו המילים וכינו אותו קרטל.
אני סבור שהבעיה של העולם הישן הוא הפרימיטיביות ואי השלמה עם הטכנולוגיה, שזה חלק בלתי נפרד מהעולם כיום, אותם אנשים שמסרבים לקבל את הטכנולוגיה החדשה ומסתתרים מאחורי הכותרת "זכויות יוצרים" כאשר הכותרת האמיתית בכל הסיפור היא "תאוות בצע", בארה"ב למשל גם ניסו להעביר לפני כמה חודשים חוק שהייה אמור להגביל משמעותית את האינטרנט העונה לשם SOPA, שלא יצא בסופו של דבר לפועל מכיוון שהוא לא ריאלי בעליל ומתכחש לטכנולוגיה ולקידמה האנושית, אולי יש לנו עוד מה ללמוד….
עכשיו נחזור לנושא, האם אותו מוטי אמיתי משפיע על התרבות הדיגיטלית אינטרנטית שלנו? הוא אולי השפיע (בלשון עבר מאוד רחוק, באינטרנט הזמן נע בקצב הרבה יותר מהיר בכל מה שקשור להיסטוריה..) בכך שסגר את אתרי ההורדות המובילים, אך האם היום הוא משפיע? לא נראה לי… אנשים כבר מצאו את האלטרנטיבות שלהם לאתרים הגדולים ותמיד ימצאו מאיפה להוריד הכל ובחינם. ככה שבהחלט "התרבות הדיגיטלית" שלנו השתנתה (שוב, בלשון עבר..) בגלל פועלו של אותו מוטי אך לדעתי ממש לרעת התאגידים שהוא מייצג, מכיוון שרוב מוחלט של הגולשים כבר מצא אלטרנטיבות להורדה וכל אחד נהיה עצמאי גם מבלי אתרים גדולים שמרכזים זאת עבורו, בואו נגיד שתחום המידענות בכל הנוגע להורדות התפתח בעקבות כך 🙂 מכאן ועד חמישיה ראשונה… כבר מערער מאוד את אמינותה של הכתבה.
נמשיך…. הכתבה הפטתית וצרת האופקים התבססה לדעתי על עיקרון פשוט, השפעה = לייקים = "מגניב", כך למשל מוביל את הרשימה מארק צוקרברג כי זה הרי פייסבוק, כי פייסבוק זה הרי מגניב, כי פייסבוק זה הרי לייקם… אבל… סרגי ברין ולארי פייג' (מייסדיי גוגל), המנכ"לים של אפל וסמסונג (יצרניות הסמארטפונים הגדולות בעולם), לא מצאו את עצמם הרשימת "המגניבים" של טיים אאוט. כי זה כנראה לא מגניב מספיק…
הרי מאיר ברנד למשל, עם כל הכבוד (ויש הרבה כבוד) לא משפיע על האלגוריתמים של גוגל…. הלאגוריתמים מגיעים מארה"ב ומוטמעים בהדרגה בכל העולם. ולגוגל אגב, מבחינה מספרית, יש יותר טראפיק בישראל מאשר לפייסבוק.
* חכו, עוד שניה נגיע גם "לאושיות הפייסבוק" שברשימה, אני יודע שאתם משתוקקים 🙂
אז מה היא בעצם השפעה? לגרום לכם ללחוץ לייק זו השפעה? או לגרום לכם לעשות מעשה זו השפעה? , והאם זו בעיקר טעות במעוורת עיניהם של המון אנשים לעשות את ההבדל בין חשיפה לבין השפעה, והאם כמות לייקים היא בכלל מדד לכך?
קחו למשל חברה בשם "סקינדו" שהיא או אחד ממנהליה לא נכנסו לרשימה, שוב… כי זה כמובן לא היה מספיק "מגניב", אבל… סקינדו היא חברת שיווק השותפים הגדולה ביותר בישראל, שלא גורמת לאנשים רק להקליק או לעשות "לייק" על עיוור – היא גם גורמת לאנשים לענות על שאלונים, להשתתף במחקרים אינטראקטיביים ובעיקר… לקנות – סוג של השפעה לא?
אההה…. ועוד נתון "קטן" כדי להאיר את עיניו של הכתב הפתט שלא מסוגל להסתכל סנטימטר מעבר ללייקים… החשיפה הכוללת של כל הבאנרים ועמודי הנחיתה של סקינדו מגיעה למקום 6 בישראל עפ"י מדד אלקסה, מיד לאחר YNET, והרבה יותר מאתרים שלמים כמו מאקו, NRG, ספורט ONE , וואלה וכו'…
אבל… שוב זה לא מספיק "מגניב" בשביל ידידנו הכתב שאם היה יודע דבר או שניים על מידענות לפני שכתב כתבה על "משפייעני האינטרנט" – היה מגיע לנתונים בקלות ולעוד נתונים רבים אחרים…
טוב, עכשיו נגיע "לאושיות" המדיה החברית, החלק שכנראה בשבילו רובכם הקלקתם על הלינק לכתבה הזאת 🙂
אז ראשית גילוי נאות ומשהו במינה אישית קטנה: חלק לא קטן בכלל "מהאושיות" המופיעות בכתבה חברים שלי בפייסבוק, חלקם אני גם מכיר באופן אישי וגם אוהב בתור בני אדם. הפוסט הזה כמובן בא לגעת בפאן המיוחס לכתבה ולא לכל פאן אחר.
נתחיל…
אז כבר במקום 13 אנחנו יכולים יכולים לראות את ג'ודי ניר מוזס שלום, כשלצידה הודבק הטייטל "אושיית טוויטר", ג'ודי היא בהחלט אישיות ססגונית, יוצרת סביבה הרבה שיח ורבים נחשפים למה שהיא כותבת בפייסבוק ובאתר ההוא עם הציפור. אמאמה… לטוויטר בישראל רשומים פחות מ-10% מהגולשים ומה שהולך שם זה בעיקר אנשי "הביצה" שנהנים לדבר עם עצמם… אני מאמין שידידנו הכתב "המאגניב" גם נמנה איתם לכן "אושיות הטוויטר" אולי משפיעים עליו…
ומכאן אנחנו מדלגים בדיוק לנקודה הבאה – העיוורון! למה אתם בעצם עושים לייק "לאושיות פייסבוק" שמעלים תמונה עטופה בטקסט באורך הגלות שידבר באופן קבע על חום, אהבה, טוב ותובנות על החיים…
- כי התמונה יפה – רוב מוחלט לא באמת קורא את מה שיש "למשפיען" להגיד, לוחץ לייק, אוולי איזה תגובה קטנה אם קרא ברפרוף… וממשיך האלה לסטטוס הבא בפיד…
- מכוח האנרציה – או בגלל השם, שכבר אוטומטית מושך אליו לייקים "על עיוור", או כי כבר יש מלא לייקים+תמונה יפה, אז יאללה… תופעת העדר, שיהיה עוד לייק…
- כי עשו לכם לייק לפני זה… (ובכמויות) אז אתם מחזירים לייק…
מה שהכי מפריע לי זה שאף אחד מהמכונים "משפיענים" אינו מביע דעה אישית, אחלה ממד למילה השפעה לא? 🙂 הכל כמובן נשאר פוליטיקלי קורקט, מדבר על הטוב שיש לעולם להציע לנו, על העוצמות שלנו כבני אדם, על האנרגיות הטובות שאמא טבע העניקה לנו ואם רק תשכילו להשתמש בהן…. (וגו').
אז איך בן אדם יכול להיות מוגדר בתור משפיע אם הוא בכלל לא מביע דעה? מה, בגלל לייקים? כל ילד יכול להקים עמוד פיקטיבי של "גניבת לייקים" עם איזה טייטל של "צפו באביבית מהאח הגדול ערומה" ומיד יקבל עשרות אלפי לייקים מאנשים שלא מבינים שזו הונאה, אז נקרא לו משפיען? או כל מיש מעלה למשל תמונה של חתול כלב התינוק חמוד מיד מקבל מלא לייקים ושיתופים…
ולמה יש הרבה לייקים לסטטוסים אלו? כי כל אחד מאיתנו מאחורי התדמית "הזוהרת" שהוא מנסה לצייר לעצמו בפייסבוק, עובד קשה, משלם המון (מדינה יקרה יש לנו…) והחיים לא כאלה פשוטים כמו הפיד בפייסבוק… אז זה נחמד לקבל פתאום חיזוקון קטנטן ורגעי שנותן לך תקווה, ומכאן הלייקים על אוטומט כבר יזרמו בהמוניהם…. מכאן ועד השפעה הדרך היא מאוד ארוכה.
הפאן הבא: צרות אופקים. שוב, לדעתי הכתבה התבססה על העיקרון: השפעה = לייקים = מגניב.
לאותן "אושיות פייסבוק" כמובן שרשימת החברים מלאה עם תום (5000) + דף אוהדים אישי שיכיל אלפי ולפעמים עשרות אלפי מלייקקים, אתם יודעים מה… בואו נעגל לעשרים אלף, חשוב פשוט… 20 אלף+5 אלף = 25 אלף, ובואו שוב ניסחף ונכפיל את החשיפה (ע"י SHARE וכדומה..) = 50,000 חשיפות למספר שניות במקרה הכי הכי טוב שכל כולם נכנסו בטיימינג הנכון שבו הופיע הסטטוס תמונה בפיד. ובכן, כתב יקר… רק כדי להביא לידיעתך… בישראל מחוברים כיום לאינטרנט קרוב ל-5 מיליון אנשים…. בממוצע גלישה של 4 שעות ביום.
אז הגענו לנוסחה "שמשפיען" = בן אדם שמגיע לאחוז אחד בלבד "מהתרבות הגידיטלית" למשך מספר שניות מתוך 4 שעות הגלישה היומיות שלו ואינו מביע דעה – אחלה מדד לא? 🙂
היתרון שאני רואה בזה הוא למשל הלינקים, אני מאמין למשל שאם איזה אושיה היה מפרסם לינק בקיר שלו – הוא יגרום להרבה כניסות לאותו אתר, אבל…. הרי אסור לו! הוא יתפס כספאמר אם ידביק לינקים בקיר (אולי פעם ב….), הרי חייבים לשמר את מדד הלייקים ע"י סטטוסים על "אור ואהבה" וחלילה לא להביע דעה או לשתף לינק….
דבר כ"כ נכון ויפה ראיתי בטקסט שהצמיד דורי בן ישראל (43 ברשימה) ללינק שהעלה לאותה כתבה במזבלה, קבלו את הצילומסך…
זה באמת מדד להשפעה, ישנם באמת המון אנשים ברשימת "המשפיענים" שתגיות מהמזבלה עולות בתוצאות הראשונות בגוגל עבור חיפוש שם, אם היתה מתבצעת הפעולה הנ"ל ע"י דורי… אכן הם היו נעלמים מהתודעה הגוגלית והאינטרנטית של הציבור… אולי למעט אזכורונצ'יק באייס, זוהי באמת השפעה, אמנם על נישה מסויימת (עולם הפרסום), אבל זאת אכן השפעה ולא חשיפה.
אם תשוו את זה למשל מול הפסקה שמדברת על "אושיות הטוויטר" שגם היא מדברת על נישה מסויימת בלבד (רוב מוחלט מגולשי טוויטר בישראל אלו אנשי הביצה) – דורי היה צריך לממשל לקבל מקום יותר גבוה, השפעה = גם לטווח הרחוק ולא לפעולה רגעית של שניה ללחוץ לייק ולהמשיך הלאה.
ואם בלייקים עסקינאן.. איפה למשל אבי לן ברשימה הזאת? המפעיל של דף סטטוסים מצייצים בפייסבוק? זהו דף שאכן יש לו השפעה מסויימת על תופעות ויראליות בפייסבוק, דף שיוצר המון חשיפה ולפעמים גורם לאלפי שיתופים ולא רק על נושאים "מגניבים" אלא גם לנושאים חברתיים, זוהי באמת השפעה. אבל האופקים של ידידנו הכתב, שוב, כנראה צרים מידי…
גם מנכ"לים של חברות אינטראקטיב למשל ראיתי ברשימה (ובצדק), אבל משל את חברת Vsense לא ראיתי שם, חברה שפיתחה מאות אפיליקציות לחברות ומותגים, פיתחה כלים חינמיים שעוזרים לאלפי (ואולי עשרות אלפי) בעלי עסקים להשתלב ולשווק בפייסבוק והיתה שותפה גם לפיתוח של "שייקר" (שהמנכ"ל שלה גם נמנה על הרשימה), אבל שוב… כנראה לא מספיק לייקים, כתבינו היקר הוא עיוור לייקים, ומה שלא מקבל מספיק לייקים, לא מספיק "מגניב" כדי להיכנס לרשימת "המשפיעים" על התרבות הדיגיטלית.
וזה יכול להמשיך ולהמשיך… למשל העורך הראשי של וואלה במקום 41 , אתר עם מאות אלפי צפיות יומיות (ולא רק לכמה שניות…) לעומת "הרמיקסר" נוי אלוש במקום 16 שלאחר צפיה ואולי שיתוף קטן לייק על הקליפים שלו הגולשים ממשיכים הלאה. * למרחיקי לכת, גם תגובות "חחחחחחחחחחחחחחח", "מגניב", "מדהים" וכו' תוכלו למצוא של הרבה.
לסיכום: הפתטיות חוגגת, כתבה שטחית של "מאגניבים" שאין לי מושג על אילו ננתונים, אם בכלל, התבססה מעבר ללייקים. מגניב לא אומר משפיע, את הכתב החביב אני מזמין לקרוא את הערך "השפעה" מתוך ויקיפדיה ואפילו, רחמנא ליצלן להריץ קצת גוגל ולהבין השפעה מהי (רמז: זה לא לגרום לאנשים לתת קליק בדיוק שניה ולהמשיך הלאה). ובנוסף, גם קצת, אבל ממש קצת מידענות לא היתה מזיקה.
עיוורון הפייסבוק והלייקים אכן לוקח חלק משמעותי בתרבות האינטרנטית בה אנחנו חיים כיום, הלייקים זה הסמים הקלים של כולנו, מכורי האינטרנט, אך האם זה באמת משפיע על מישהו? ומה בעצם נותנים לנו הלייקים האלה? נקודה למחשבה לסופ"ש…
שיהיה סופ"ש מקסים אנשים 🙂
פיות יש רק באגדות!
אין לי מילים אתה פשוט גאון.
זה מדהים איך אנשים נמשכים עיוורים אחרי הזרם, במיוחד שהזרם הוא כזה שטוח ועלוב, יש כמה אנשים ברשימה הזאת שאני כן נהנה לעקוב אחריהם, אבל "משפיענים"?
זה ממש עלוב שהביצה יוצרת כתבה, מכתירה את עצמה כמשפיענית והכל במטרה להגדיל את כמות האנשים שנחשפים אליה ובכך להיות יותר "משפיענית"
פא-תט!!
במילה אחת: מדוייק!
מה זה טיים אאוט?
מסכים עם כל מילה.
אי אפשר לקרוא להפ משפיענים ובטח לא לפי דעה של מישהו אחד. השפעה כמו שהם קוראים לה צריכה להימדד בדרכים אחרות.