כיצד לאפיין את עיצוב האתר החדש שלך?
עיצוב אתרים בשנת 2012 הוא כידוע דבר מאוד מאוד חשוב לעסק שלך, שכן אנו הגולשים מחליטים בטווח של שניות אם לפנות או לא ותהליך זה נעשה רובו ככלו ע"י העין, אנו בתור בעלי אתרים צריכים לאפיין באופן מקצועי מה אנחנו רוצים לשדר לגולש לקוח פוטנציאלי ע"י האתר, אילו מסרים להעביר, וכמובן לדעת גם להמחיש זאת לחברה שלנו לבניית אתרים. כיצד נעשה זאת?
עיצוב אתרים נכון – כיצד זה מתחיל?
עיצוב אתרים נכון מתחיל בהמחשת החזון והערך המוסך של על פני המתחרים. כיום כמעט בכל תחום השוק הינו תחרותיף ואתה חייב להדגיש את היתרון היחסי שלך ערך מוסף על פני המתחרים, יש להתמקד בנקודה מסויימת וחזקה בעסק שלך ולהמחיש אותה ע"י גרפיקה נכונה, טקסטים (משטפי מפתח) ואלמנטים גרפיים או דינאמיים (טפסים למשל) הממוקמים במקומות הנכונים באתר אשר ימשכו את העין של הגולש ויגרמו לו לבצע פעולה?
איך בכלל התחיל כל העניין הזה של "ההחלטות המהירות" של הגולשים? כיום אנו נמצאים בעידן בו המידע הוא עצום, מאות אתרי אינטרנט בישראל צצים מידי יום, יש לנו גוגל, יש לנו פייסבוק, יש לנו אינטרנט בנייד – ההיצע הוא עצום, ולכן הגולש מחליט בתוך מספר שניות אם לקבל ממך את המידע שירות או לעבור לדבר הטוב הבא.
ישנו מושג כזה בקרב אנשי UX (עיצוב חוויית משתמש) שנקרא "מבחן 5 השניות", מה שזה אומר – כאשר גולש אקראי נכנס לאתר שלך (נניח מהקלקה מגוגל או מפייסבוק), אם הוא ישאר אצלך באתר 5 שניות ומעלה (המון במושגים של אינטרנט) – הוא כנראה יבצע פעולה כלשהיא אצלך באתר, ומגוון הפעולות שניתן לבצע באתר הוא עצום…. מילוי טופס יצירת קשר, הרמת טלפון, הרשמה לעדכונים וכו' וכו'… כיצד נגרום לו להישאר את 5 השניות האלו ולבצע פעולה באתר שלנו? זאת ועוד נעשה ע"י עיצוב נכון. והרי העקרונות בתמציתן לפניכם.
הבהרת הצורך לגבי התדמית שהאתר שלך אמור ליצור
ראשית, כאשר אתם עובדים מול החברה שבונה ומעצבת לכם את האתר – הגדירו את הצורך. מה זה אומר? סעיף זה מתחלק בעצם לשני חלקים:
- הרושם שאתם צריכים ליצור בעיני הגולש – מה היחודיות שלך? למה הגולש צריך להפוך דווקא ללקוח שלך? מה היתרון שלך על פני המתחרים? ומהי מהות העסק שלך? אתה צריך להבהיר על הצד הטוב ביותר לראשות המבצעת (החברה שבונה לך את האתר), את הלך הרוחות בעסק, קהל היעד שלו והייחודיות שלו.
- השימושיות לגולש – אתר בעל ממשק משתמש נוחמ ונגיש לכל – יגרום לגולשים ואף לקוחות קבועים לבצע יותר פעולות אוהן ליין ובכך גם לחסוך זמן לעסק שלך, גם להגביר את הפניות וגם לתת כלי שאין למתחירים שלך – מה שמהווה עוד יתרון ביחס אליהם. למשל: דוגמה מאוד נפוצה לכך ניתן למצוא אצל בתי דפוס אשר מעניקים ללקחות ממשק הזמנות און ליין, חלקם אף "סוגרים" את תהליך העיצוב ע"י ממשק ידידותי ומאפשרים ללקוח לאפיין ולעצב את הפקת הדפוס שלו (כרטיסי ביקור נניח) ולשלוח אותה להדפסה בקליק, לבחור את הכמות, את האיכות, את הלמינציה וכו'… דבר אשר מגביר הרבה את הפניות ואף את ההזמנות מהאתר.
ככל שהאתר שלך יהיה בעל ממשק יותר נוח ופרקטי לקהל היעד שלך – כך גם תמשוך הרבה יותר קהל יעד חדש וגם תחסוך עלויות ניהול וזמן עבודה יקר, וכמובן…. גם תגביר את מדד המזמינים מהאתר. כך שזה דבר ששווה מאוד לתת עליו דגש מיוחד עוד בשלב האפיון.
הגדרת ציפיות וטכנולוגיה לגבי עיצוב האתר
דבר לא פחות חשוב ובעיקר כדי למנוע "אי נעימויות" מול החברה לבניית עיצוב אתרים זה לתאם את הציפיחות הטכנולוגיות גרפיות שלך מהאתר. ואיך זה הולך?
טכנולוגיה – לפני הכל להגדיר באיזו טטכנולוגיה יבנה האתר, האם זה פלאש או בשפת תכנות PHP ASP ? פלאש הוא יותר מרשים בעין אבל פחות טוב לקידום אתרים ושיווק באינטרנט. בפלאש משתמשים בעיקר לצורך באנרים ועמודי נחיתה, ואילו אתרים בשפת PHP למשל (גם וורדפרס זה PHP) יכוולים לתת אתרים שלא נופלים באיכותם העיצובית מאתרי פלאש ויש כאן גם יתרון – הם קריאים והרבה יותר טובים לתתליך קידום אתרים במנועי חיפוש מכיוון שהאופטימיזציה שלהם הרבה הרבה יותר טובה.
גרפיקה בעיצוב אישי -אפיון הגרפיקה באתר שלך הינו חלק נכבד בתהליך העבודה, דע לדרוש ולתאם ציפיות: האם אתה צריך אייקונים בהתאמה אישית? האם אתה צריך גרפיקה בהתאמה אישית, או שתוכל להסתפק בתמונות קריאייטיב מבנקי תמונות? אלו כמובן שאלות שאתה צריך לשאול את עצמך, שאלות שיכולות לבוא לידי ביטוי גם במחיר, עוד שבר שחשוב וצריך כמובן לקחת בחשבון.
אפיון עמודים ופורמטים מותאמים אישית – לפעמים סקיצה מסויימת (LAYOUT) שתתאים לעמוד אחד – אינה תתאים לעמוד אחר בפנים האתר, רוב מערכות ניהול התוכן כיום והסקיצות שלהן באות עם פורמטים במבנים הבאים: עמוד הבית, קטגוריות בלוג, עמודים, מאמרים. הפורמט הוא גורף בג"כ לכל האתר שמכיל את האיזורים הבאים:
HEADER – החלק העליון של האתר, יכיל בד"כ את הלוגו שלך, מספר טלפון, תפריט הניווט הראשי של האתר, לפעמים תמונת המחשה להוואי העסק, אם מדובר בפורטלים – יכיל גם באנר בד"כ, הרי אנחנו אמורים לייצר כסף מהאתר, לא? 🙂
FOOTER – החלק התחתון של האתר, יכול בד"כ קישורים חשובים, קרדיטים וזכויות יוצרים, לעיתים גם תגיות ואו לוגואים של שותפים עסקיים וכו'.
SIDEBAR – דבר מאוד מאוד חשוב לאתר, מדוב בבר הצדדי שמופיע באופן גורף לצד כל מאמר שתכתוב וכל עמוד שתיצור באתר, הסיידבר נועד להגביר את האינטראקיצה, להדגיש דברים חשוביםם באתר ואף לשלב אלמנטים חברתיים כדי להפוך גולש מזדמן לגולש קבוע. בנוסף רצוי ומומלץ לשלב טופס "צרו קשר" דינאמי בסיידבר (תוכלו לראות גם כאן) – מה שמגביר פניות מהאתר. על הסיידב אנחנו מכינים לכם עוד פוסט שלם, כי זהו באמת כלי מאוד חשוב שרבים לא יודעים לנצל אותו בצורה נכונה באתר שלהם.
CONTENT AREA – זהו בעצם חלק התוכן, החלק הדינאמי שמשתלב בעיצוב הגורף. 99% בוני האתרים כיום מציעים מערכת לניהול תוכן, על ידיה תוכלו לשלב את התכנים שלכם, ליצור מאמרים, ועמודים חדשים, טפסי צרוו קשר ועוד – ולשלב אותם באתר שלכם. זה בעצם החלק המרכזי של כל עמוד ועמוד אשר מהווה את תוכנו. עיצוב אתרים נכון ידע להדגיש אותו ולכוון את הגולש אל המסר של העמוד, מבלי להעסיק לו את העין בכל המסביב בדברים הפחות חשובים – ישר אל המסר!
לאחר שהבנו את מבנה האתר הבסיסי – מה נעשה אם אנחנו צריכים קצת מעבר לזה?
- יש לאפיין אם צריכים כמה פורמטים לעמודים – למשל: עמוד מיוחד לטופס צרו קשר, עמוד מיוחד להזמנות בו יוטמע גם טופס מיוחד (לוורדפרס, אגב, יש גם מחולל טפסים בתור פלאג), האם עמוד האודות צריך להראות אחרת והאם יש עמודים שצריכים להכיל פונקציות (תכנותיות, לא גרפיות) מעבר למה שיש לסקיצה להציע, למשל סליידר פנימי לעמודים.
- האם הסיידבר הוא משתנה או גורף? -כפי שהצגנו למעלה, ברוב המקרים הסיידבר (הבר הצדדי של האתר) גורף לכל העמודים, אם הצורך שלכם שונה – יש להגדיר זאת עוד בשלב האפיון ולהבהיר איזה סיידבר או אלמנטים בסיידבר אמורים להופיע בכל עמוד ועמוד לגופו או בכל קטגוריה וקטגוריה לגופה.
סיכום – עיצוב אתרים, אפיון ואיכות
בשורה התחתונה, על איכות לא כדאי להתפשר, גם אם זוהי שאלה של מחיר – אם כבר עושים אתר – אז לעשות אותו טוב! התשלום על האתר הוא חד פעמי (למעט אחסון ודומיין), אך הפרופיט שיכול להביא לך אתר הוא לתמיד, אתר הוא כלי שיווקי לכל דבר, ומראית העין של האתר היא דבר שקונה, גוורם לגולשים לבצע פעולות באתר, ואף גורם להם לחזור ולבקר בו מידי פעם.
כמובן שראת העניין אנו צריכים לתבל בתוכן איכותי, אך מבחינת עיצוב אין על מה להתפשר עד שנגיע לתוצאה ראויה עבור העסק שלנו. אתר האינטרנט מהווה את הרושם והתקשורת הראשונית של הגולש איתנו, וכדאי שבמפגש הראשוני עם לקוחות פוטנציאלים – נראה הכי טוב וידידותי שאפשר!.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!