קצת על בחירות 2013 בפאן הטכני והחברתי
אחחחח בלוגי האהוב, כבר חודשיים שלא כתבתי בך, ת'אמת התגעגעתי 😉
אז למי שלא יודע – עבדתי בחודשיים האחרונים עם מפלגת הבית היהודי (עד לבחירות), במקביל גם ניהלתי את העסק עד כמה שיכולתי, ובקיצור… יותר מידי זמן לא היה לי, בטח לא ללהיכנס 'למוד' של כתיבת פוסט ככה בסבבה. אז בפוסט הזה אני רוצה קצת לכתוב לכם איך אני רואה את הבחירות האלה בפאן הטכני ובכל הנוגע "לשיווק" המפלגה בכלל ובמדיה החברתית בפרט.
את הפוסט הזה אני אסדר בצורה של מפלגות, כל מפלגה ודעתי על הפעילות שלה ולמה הצליחה לא הצליחה בבחירות הללו. הבחירות לדעתי בפאן האינטרנטי הבתכמו בצורך של הבוחר בקשר ישיר יותר עם האנשים שמאחורי הפתק, ואת זהה כמובן מספק לנו המדיה החברתית ובראשה פייסבוק. לא אגע בכל המפלגות אך אשתדל לגעת ברובן ולאפיין את הפעילות…
נתחיל….
הליכוד ישראל ביתנו
אף על פי כן שהליכוד ניתחה בבחירות האלו וקיבלה את מירב הקולות ואפילו בפער משמעותי ממקום 2 (לפיד) – עדיין אפשר להגדיר את קמפיין הליכוד ככישלון גדול, הן בהתחשב בפוטנציאל שהיה לאיחוד הרשימות והן בכמות המנדטים של 2 המפלגות יחד (42) בבחירות הקודמות לעמות מספר המנדטים שקיבלו בבחירות האלו.
בפאן הפסיכולוגי עשו כאן משהו יפה, אחדו את המפלגות ובעצם כך כביכול "נעלו" את הבחירות עוד לפני שהתקיימו, הניצחון היה בטוח אך כמות המנדטים מאוד אכזבה. ולמה?
ראשית לדעתי הטעות הגדולה ביותר של הליכוד היתה שהם "שמרו על דיסטנס", לא תקשרו יותר מידי עם הגולשים, הסתפקו בסיסמאות עלובות שאולי היו מתאימות לבחירות 2003 במקרה הטוב ובעיקר התעסקו בלהתקיף במקום להראות מה יש להם להציע בעצמם.
בכלל כל מערכת הבחירות של הליכוד הייתה מושנת ולא אפקטיבית בהתאם לצורת השיח והתקשורת עם קהל היעד השנת 2013. המינימום שגולש מצפה ממתמודד בבחירות (ועם כל הכבוד לזה שהוא גם ראש ממשלה) זה להציג מצע או לדבר ברמה הבסיסית והישירה עם הבווחר, ולא דרך סטטוס כזה או אחר שריח היח"צ מסריח ממנו למרחקים. לא אישי, לא ישיר ולא נעליים.
יש עתיד
בתחילת הדרך נדמה היה שיאיר עושה את כל הטעויות האפשריות במדיה החברתית ובאינטרנט בכל, כמו למשל: להעלות תמונות מפוקסלות לאתר הבית שלו או לכתוב "טוב, ביי" לגולשת ששאלה את דעתו לגבי עניין מסויים (לא זוכר איזה) בפייסבוק, ואם ניכנס ממש לדקויות אז אפילו היה לו בדיסקריפשן powered by joomla למשך שבועיים בערך 🙂 , בהמשך הדרך השכיל הבחור לעבור לוורדפרס וזו כבר התקדמות משמעותית. אבל יאיר "התאפס על העצמו" בהמשך הדרך ולדעתי הרים את אחד הקמפיינים המוצלחים במדיה החברתית, כמובן שעובדת היותו "סלב" תרמה רבות לשיח סביבו במדיה החברתית, אך עדיין גם בפאן הטכני היו שם הרבה דברים שראויים לשבח.
למען הסר ספק – אני חושב שלהצביע ליאיר לפיד זה פתטי כמו להצביע לקדימה בבחירות האחרונות, אבל זה לא פוסט פוליטי אלא פוסט טכני 🙂 ובפאן הזה בהחלט מגיע לו פרגון.
נפתח עם השידורים החיים שלפיד ערך, לדעתי זה היה מעולה! זה קישר ברמה האישית בינו לבין הבוחרים הפוטנציאלים, דבר שהוא מאוד חשוב בכל הנוגע להלך הרוחות כיום באינטרנט, אנשים אוהבים יותר את האישי ולא שיח יבש דרך יח"צנים קמפיינרים לנימיהם עם סיסמאות עלובות (ע"ע: הליכוד). עזבו את זה שאני אישית לא האמנתי לשום מילה שלו, יש הרבה שכן האמינו, יאיר ניתח נכון את 28 המנדטים "הצפים" של מפלגת הכלום "קדימה" בבחירות האחרונות, את הרצונות שלהם – ונתן להם בדיוק את מה שהם רוצים.
יאיר גם הציע ממשק תמונות COVER לפייסבוק וגם העלה סרטון אינטראקטיבי נחמד "העולם של נועה" שאחז עוד יותר את עיניהם של הבוחרים הפוטנציאלים. ראוי לציין כאן שזהו אינו קריאייטיב מקורי, והוא נלקח מקמפיין הבחירות של אובאמה "העולם של ג'וליה".
במבחן התוצאה… זה הצליח, אבל לא רק בזכות יאיר, אלא גם בזכות (והמון בזכות) הקמפיין השלישי של הליכוד נגד ישראל בתינו. מה שמביא אותנו לפסקה הבאה…
יאיר – תגיד תודה לביבי
בצעד של נואשות מהמנדטים ההולכים ונעלמים – הרים הליכוד קמפיין בכל הכוח נגד הבית היהודי, בתקוה שזה יחזיר להם בוחרים, אבל שוב… הליכוד אפילו בפאן הפסיכולוגי לא השכיל לנתח את הסיבה לעזיבה ולא הבין שהבוחרים "זולגים" למפלגות אחרות לא בגלל הפאן "הימני" של הליכוד – אלא בגלל הפאן "החברתיכלכלי" של הליכוד, הקמפניינרים שם חשבו שאם בוחרים עוברים מהליכוד לנפתלי בנט – זה בגלל שהוא יותר ימני. זוהי ראיה ישנה ומנותקת במיוחד לאור כך שהדגש בבחירות האחרונות התאפיינו בעיקר בפאן החברתי.
המוני אנשים "זלגו" מהליכוד לבית היהודי בעיקר בגלל שראו בנפתלי בנט (ולדעתי בצדק) המושיע הכלכלי, זה שיוציא את החרדים מהקואליציה וידאג להורדת יוקר המחיה ולשוויון בנטל בארץ.
בליכוד לא השכילו להבין שרוב הבוחרים "נטשו" את הליכוד בגלל שלא הציג תכנית כלכלית מסודרת ושם דגש על יוקר המחיה וכיצד נלחמים בו. התוצאה: לדעתי לפחות 4-5 מנדטים שעברו מהבית היהודי ליאיר לפיד, מנדטים שלימים שמו את ביבי בבעיה קטטנה של הרכבת הקואליציה.
הבית היהודי
טוב, כאן אתם יודעים שאני לא הכי אובייקטיבי בעולם 🙂 אבל בכל זאת אני חושב שעשינו את הפעילות הכי טובה באינטרנט. ובהזדמנות זו אני רוצה להודות לכל הצוות המדהים שהיה לנו, מצומצם אך אפקטיבי, נהננתי מאוד לעבוד וליצור יחד איתכם 🙂
ראשית ניגע כמובן בפעילות הפייסבוק – אני מאמין שרובכם נחשפתם אליה 🙂 פעילות הפייסבוק בוצעה בניצוחו של אסף פאסי התותח ששיחק אותה בגדול בבחירות האלה, הן ברמת מתן הדגש על הפרטים הקטנים והן ברמת התכנים וניהול תזמון הפעילות, הכל תקתק כמו הסימפוניה השביעית של בטהובן. זה הגיע עד לרמה של לענות אישית לכל בן אדם ששלח הודעה באינבוקס (והיו אלפי הודעות ביום), וכאחד שנחשף גם לסטטיסטיקות אני יכול להגיד לכם שהשארנו אבק לכל מפלגה אחרת 🙂
במהלך הקמפיין אסף הפך מאחד "שאני עובד איתו" לחבר וכאן אני רוצה לתת פרגון קטן – אסף פותח בימים אלו עסק של שיווק במדיה חברתית, "קבלות" כמובן שכבר יש לו 🙂 אז אם אתם בעלי עסקים קטנים – שווה ביותר לפנות (יש קישור לפרופיל שלו).
נמשיך… על אתר האינטרנט בין היתר היה אחראי סחבק, הוא היה מאוד דינאמי והתעדכן בתדירות גבוהה, התממשקנו גם הפייסבוק של נפתלי ועם ערוץ היוטיוב ומשכנו משם באופן אוטומטי את כל הסטטוסים וקטעי הוידאו שהועלו לאוויר. במה זה עזר? התוכן כמובן הרים לי להנחתה מבחינה גוגלית, ועם קצת קידום ו PPC גם לקחנו ביטויים חזקים בכל הנושאים החשובים בבחירות האלה – דבר שהמתחרים לא השכילו לעשות. מה גם שאני אממין, כו שאתם כבר יודעים, שהאתר הוא ספינת האם שלך, הכל צריך להתנתב לשם בסופו של דבר, והתכנים אמורים להיות על בסיס הנתונים שלך, ולא על בסיס הנתונים של צוקרברג – דבר שהצלחנו לעשות בגדול בבחירות האלו.
גם אתר סלולארי הרמנו, א. מתוך הבנת "התמציתיות" והתאימות שיש להטמיע באתר יעודי לסלולר. ב. תחשבו על בן אדם שהולך לקלפי – הוא רוצה לדעת בעיקר מה יש לנו להציע ואת הפתק, והוא לא הולך עם מחשב לקלפי… הוא הולך עם הנייד… האלגוריתם כמובן מזהה אם אתה מהנייד ומטרגט אותך אוטומטית לאתר הסלולרי אם נכנסת מגוגל לאתר המפלגה.
האתר היווה הצלחה מטאורית, נכון זה פחות "מגניב" מפייסבוק, אבל אני יכול להגיד לכם שבקטע הזה בכלל השארנו כל המפלגות אבק (מבחינת טראפיק וזמן שהייה), אני יכול רק להגיד שהיו ימים שנשקנו למאה אלף צפיות ביום 🙂 זהו, גם זה יותר מידי. אנשים שנחשפו למה שיש לנו להגיד, קראו על המועמדים, על התוכניות שלנו ואת הכתבות בפורסמו בעיתונות (שגם עלו לאתר).
אני יכול גם להגיד שמבחינה טכנולוגית היו לנו עוד כמה "כלים כבדים" במחסן שסחבק היה אמון על תכנותם, לצערי לא יצא לנו נהשתמש בהם מסיבות כאלו ואחרות, ולי אישית חבל, זה היה משאיר אבק אינטרנטי לכל המפלגות באשר הן.
אזכור קטן על יצירת התדמית של נפתלי במדיה החברתית שגרמה גם ליצירת "ממים" סביבו ואפילו דף שלם (ע"י גולשים) שמינף ותרם לתדמית האינטרנטית של נפתלי.
התנועה
התנועה לדעתי עשתה סה"כ עבודה יפה בפייסבוק, די מיושנת מבחינה טכנולוגית אך יפה בחינת יצירת שיח. אחרי הכל מדובר בציפי לבני (אני עוצר את עצמי כאן מלכתוב את כל מה שאני חושב עליה), אבל בחייאת, אנחנו בשנת 2013 ולעשות "צ'ט לייב" בצורת תגובות על תמונה?! מה, אין יותר אפליקציות, סטרימינג או אפילו דף יעודי שיגביר הרבה יורת את הבאזז?
דבר אחד טוב יצא מזה, "תקרית הקרמבו" של לבני שיצרה לה אח"כ יחסי ציבור נחמדים ולא מעט אזכורים וממים.
הניסיון לדעתי היה למתג את ציפי בתור אישה אימהית, נחמדה וסחבקית ובכך להשכיח את זה שאין לה ממש להציע בקטע "הבוער" בבחירות הללו – שהוא הקטע החברתי, ולא "ההימור" הממש לא נכון על השטות הזאת של ההסדר המדיני.
מרצ
מרץ לא הציגה שום חדשנות טכנולוגית אך היא ידעה לשחק טוב על הקטע החברתי, ולדעתי זו גם מפלגה שיש לה מה להציע בתחום הזה, הם ידעו להקצין את ההישגים שלהם בצורה של גרפיקה יפה, לעדכן מהשטח וליצור ויראליות סביב ההישגים בממשלה הקודמת, אפילו שהיום עם שלושה מנדטים ובאופוזיציה. הם גרמו ליותר גולשים להתחבר אליהם בקטע הזה ולהתעלם לרגעע מהקטע המדיני ההזוי (לדעתי) שלהם, שדבר שהוכיח עצמו במבחן התוצאה – המפלגה הכפילה את כוחה.
קדימה
אם לסכם ב-2 מילים את הפעילות של קדימה באינטרנט: "על הפרצוף!", שום חדשנות טכנולוגית, שום קשר אישי, שום אמירה, שימוש בסיסמאות "מיינסטרים" שריח הנואשות עולה מהם לקילומטרים. מה לדעתי גרם להם לעבור את אחוז החסימה? קמפיין האופליין וההדגשה של שאול מופז. כי בגדול "קדימה" זו מפלגת כלום, אבל לשאול מופז עצמו יש רקורד מאוד מכובד, הקמפיינקרים שלו הימרו על הקלף הזה וזה הצליח להם.
ארץ חדשה
את ארץ חדשה בכוונה השארתי לסוף, יש הרבה מה ללמוד מהם על איך לעשות ומאידך גם ללמוד מהם איך לא לעשות. נתחיל…
מבחינה אינטרנטית שיח חברתי – אין ספק שארץ חדשה הביאו חדשנות ברמה מדהימה, הם יצרו שיח ענק מאפס הם ברמה של סרטוני #השיטה, הן ברמה של השידורים החיים מהשטח והן ברמה של כל ניהול הפעילות בפייסבוק שנבנתה לדעתי בצורה פשוט מ-ע-ו-ל-ה! אז אתם בטח שואלים את עצמכם: אם המדיה החברתית היא גורם כ"כ מכריע בבחירות 2013, ובכל זאת ארץ חדשה לא עברו את אחוז החסימה, איך זה יכול להיות?
וכאן אנחנו מגיעים לנקודה מאוד מאוד (מאוד!!) חשובה: ניהול תדמית – זה לא משנה כמה אנשים נחשפו אליך (ואני מאמין שנחשפו אליהם המון), זה מאוד חשוב מה גרמת לגולשים לחשוב עליך, מה אתה משדר להם ואיך הם רואים אותך. וכאן לדעתי הכשל הגדול של ארץ חדשה – הכשל שבגינו הם לא עברו את אחוז החסימה.
אני אסביר: בואו נתחיל מהתת מודע, ארץ חדשה התעקשה להציג עצמה בתור #ארץחדשה, קרי: מפלגת טוויטר, אפילו לא מפלגת פייסבוק, שזה עוד איכשהו יכול להסתדר, כבר ריח "המאגניבים" מתחיל לעלות ולייצר קונוטציה שלילית בעיני כל מי שגר מחוץ לתל אביב (קרי: 90% מבעלי זכות ההצבעה).
כפי שאני רואה את הדברים, ארץ חדשה הפסידה בעיקר בגלל פאן "השחצנות" שעלה (גם אם לא במודע) מהפעילות שלהם, הם תמיד ניסו לשחק על הקלף של "אני מבין הכל – אתם לא יודעים כלום" או במילים פחות עדינות – "אתם אהבלים", דבר שבאופן אוטומטי יוצר אנטיגוניזם אצל הגולשים או לימים… המצביעים הפוטנציאלים!
עקבתי אחרי העמוד של המפלגה ובין היתר יצא לי לשמוע שיחה מוקלטת בין אחד מפעילי המפלגה לבין סוקר שלטענתם השמיט אותם מהסקר – כל השיחה התנהלה לדעתי בצורה שכאילו מישהו חייב להם משהו, אולי 10% ממנה היתה עניינית ולא השאר ניסיון לגרוף יח"צ, ת'כלס – גם אני הייתי מנתק בפרצוף לשיחה לא נעימה שכזו.
ועכשיו בתור מצביע פוטנציאלי – זה נכון שמיגור ההון שלטון בישראל הוא דבר מאוד חשוב, זה נכון שארץ חדשה עשו פעילות מעולה, אבל… למה שאני אשים פתק לבן אדם שמשדר לי שחצנות מקילומטרים? נקודה למחשבה…
בשורה התחתונה – ארץ חדשה היא מקרה בוחן מאוד חשוב לדעתי על איך לא עושים ניהול תדמית במדיה החברתית, ואיך ניהול תדמית לא נכון יכול לשרוף פעילות מעולה (מבחינת חשיפה) במדיה החברתית.
לסיכום
אני מאמין שהמדיה החברתית והאינטרנט בכלל היווה שחקן מפתח בבחירות האחרונות, עדיין יש לזכור (ומעטים השכילו) שאינטרנט זה לא פייסבוק ויוטיוב בלבד, המון קהל יעד (יותר מבוגר למשל) עדיין דולה את המידע שלו מגוגל – וחשוב שתהיה שם.
בהקשר לשיח החברתי – עדיף "לבוא בטוב" מאשר לתקוף את המתחרים, ובטח לא לשמור על דיסטאנס, הכלים הטכנולוגיים הם אלו שרק "מרימים לנו להנחתה" ושימוש מושכל בהן אכן יכול למנף תוכן בצורה מעולה, הן של מפלגה עסק בן אדם או כל דבר אחר… אך ראשית חשוב על התוכן שלך – כיצד אתה מציג אותו וכיצד הוא מתפרש בצד השני של המחשב.
אני לא בטוח שיאיר לפיד עשה את הקמפיין המושלם ברשת. יאיר לפיד הוא סלב, מוכר, מישהו שבשיא הפריים טיים היה יושב בטלוויזיה וכל מדינת ישראל מכירה.
הבחור התחיל מנקודה מאוד מתקדמת, הוא התחיל את הפוליטיקה עם יותר פרסום מכל פוליטיקאי ממוצע, לכן היה לו קל יותר לפעול ברשת.
תראה את ארץ חדשה… הם היו צריכים לבנות תדמית וכל הקמפיין שלהם, הרעש והחשיפה לא הביאו את אחוז החסימה. זאת כמובן בניגוד ליאיר לפיד שכבר לא היה צריך להסביר בכלל מי הוא ומה הוא מייצג. הוא עשה זאת כמה שנים בטלוויזיה…
אתה צודק מאוד אורי, אכן ליאיר לפיד היה יתרון משמעותי על כל שאר המתחרים החדשים בנוף הפוליטי, אך עדיין הוא עשה פעילות די יפה באינטרנט.
זה נכון שארץ חדשה עשו פעילות הרבה יותר טובה מיאיר לפיד, ושוב, כמו שכתוב בפוסט – הם חשפו עצמם להמון מצביעים פוטנציאלים שגם מאמינים במטרה, אך לא הצליחו ליצור את החיבור האישי בצורה חיובית, אלא נגטיבית. דבר שבסופו של דבר בא לידי ביטוי בקלפי.