איזה בסיס נתונים אתה מעדיף להעשיר? של צוקרברג או שלך?
אז פייסבוק מבצעת בימים האחרונים לא מעט שינויים, הן באינטרפייס והן באלגוריתם ליוזרים ולעמודים עסקיים. המצב הפך להיות כזה שלבעל עסק חדש כמעט ואין בכלל סיכוי לצמוח עם העמוד שלו מבלי הפרסום הממומן, ובכלל… זהו זמן טוב לתהייה, האם פייסבוק בכלל שווה את כל המאמץ? אז בדיוק בזה הולך לעסוק הפוסט…
אני הולך לגעת ביתרונות ובחסרונות של פייסבוק מול פלטפורמה עצמאית משלך (אתר לצורך העניין), נעבור עליהם אחד אחד. פייסבוק לדעתי היא כרגע פלטפורמה שנעה מכוח האינרציה בלבד (כי כולם כבר רגילים אליה) ולראיה – היא מתחילה לרדת בכל המישורים, הן מבחינת רישום משתמשים, משתמשים פעילים, ועוד…
למה כולם בפייסבוק? כי כולם בפייסבוק, מן גלגל שמסובב את עצמו, אין פה איזו פלטפורמה ידידותית יותר מהאחרות, שכלולים או משהו חדשני במיוחד… בסך הכל אתם שם כי כולם שם ותו לא.
1. איך בעל עסק צריך להסתכל על פייסבוק?
לדעתי בעל עסק צריך להסתכל על פייסבוק בתור רוח גבית בלבד, ואפילו רוח גבית נהדרת. טעות גדולה היא לחשוב שפייסבוק מהווה ספינת אם לשיווק שלך באינטרנט או לשיווק שלך בכלל. אם אתה בעל עסק חדש שעושה עכשיו את הצעדים הראשונים בפייסבוק – תחשוב טוב אם שווה לך להיכנס לזה מבלי עזרה מקצועית+פרסום ממומן, השדרוגים האחרונים של פייסבוק הורידו בצורה מאוד משמעותית את החשיפה האורגנית בעמודי עסק (PAGES) ואני ממש לא מרחם על בעל עסק שרוצה להמריא מעלה עם העמוד ומתחיל ממש מאפס לייקים.
צריך להיות ממש ממש יצירתי או עם תקציב מאוד נכבד כדי להביא היום עמוד פייסבוק מאפס לכמה אלפי לייקים ראשונים. אבל כאן לא נגבר העניין, גם אחרי שיש לך כמה אלפי לייקים – כמובן שרק אחוז קטן מהם יחשף לתכנים שלך, כי ככה רצה צוקי… ואם אתה רוצה חשיפה נוספת – כפתור הפרווומט מחכה לך שם בשקט מופתי אבל עם חיוך גדול, כי הוא יודע שתלחץ עליון בסופו של דבר 🙂
למה אתר צריך להוות את ספינת האם שלך באינטרנט, על זאת ארחיב יותר בסעיף האחרון, אך אוכל לומר ש… זה פשוט שלכם, בשליטתכם, כמו הפוסט הזה שאני כותב עכשיו על הפלטפורמה שלי, אני יכול לעשות כאן מה שאני רוצה, זה שייך נטו לי, ואף ג'ינג'י לא יוכל למחוק לי את זה פתאום אם הוא קם על צד לא טוב בבוקר. זה גם מתקדם בגוגל וצובר תאוצה טבעית שרק הולכת וגודלת עם הזמן.
בניגוד מוחלט לעמודי פייסבוק – אתר רק משתבח עם השנים. בואו ניקח למשל דוגמה בא כתבת 500 מאמרים איכותיים באתר האינטרנט שלך אל מול 500 סטטוסים מפציצים ביותר בפייסבוק. ואח"כ הזנחת את הפעילות לתקופה של חצי שנה. בחודשי הפעילות כנראה שתקבל חשיפה גדולה מאוד מהפייסבוק, אבל אח"כ לטווח הרחוק… האתר הוא זה שישחק תפקיד מרכזי, גם אם לא תיגע בו למשך חצי שנה… הפוסטים יאונדקסו בגוגל, יצברו ותק, והטראפיק ימשיך לזרום…
2. העמוד שלך הוא לא באמת שלך
אם חשבתם לרגע שעמוד הפייסבוק שלכם הוא באמת שלכם, אז תרימו שניה את יד ימין באוויר… נו, תרימו… יופי! עכשיו תנו לעצמכם כאפה! העמוד שלכם הוא של צוקרברג, אתם בסך הכל אלו שמנהלים אותו. בסיס הנתונים לא שייך לכם, התוכן לא באמת שייך לכם (למרת שאתם אלו שהשקעתם עליו זמן+מחשבה+כסף), אתם בעצם שוכרים, אבל עם בעל בית ממש ממש קטנוני.
תארו לכם למשל שנותנים לכם לפתוח פאב, ברחוב זניח שלא עובר שם כלב, השכירות חינם, אבל כל ההוצאות עליכם..
אתם מתחילים להשקיע במקום, להביא מעצב פנים, להביא נגר מקצועי שיעצב את הבר, מביאים תאורה, חשמל, סוגרים עם ספקים מתחילים לפרסם ולהתחיל להזרים קהל לקוחות קבוע, משקיע מזמנך, מתאמץ והכל מתחיל לזרום ממש יפה… הכל טוב ויפה 🙂
יום אחד בא בעל הנכס ואומר: "תראה, מחר אתה חייב לצבוע את כל הקירות בסגול עם נצנצים" ולך אין שום מילה להגיד בנדון. אחרי כמה חודשים הוא בא שוב ואומר: "קח את כל התאורה ותזרוק אותה לפח, היא לא באה לי טוב בעין". אחרי עוד כמה חודשים הוא בא ואומר: "תראה, על כל 20 אנשים שנכנסים לכאן – אתה צריך לשלם לי מאה שקל". ואחרי עוד כמה חודשים הוא בא ואומר: "תשמע… עזוב, החלטתי לסגור לך את המקום, ולא בא לי לנמק". ושוב… לך אין שום מילה בעניין, כי זה החוזה שלכם.
ככה בדיוק הם העמודים העסקיים בפייסבוק, וצוקרברג הוא בעל הנכס, בדיוק כמו שהוא הוריד את הסרגלים הצדדיים שעסקים ובעלי חברות השקיעו עליהם כסףזמן, הוריד פתאום את הטאבים של ה FBML (עזבו את זה שזו היתה שפה מחורבנת) שאנשים השקיעו עליה כסף ומאמצים, הרחיב פתאום את הטאבים ל 810 פיקסלים במקום 520, כך הוא יכול לעשות מה שבא לו, ואף אחד לא יכול לבוא אליו בטענות – פייסבוק זה שלו! בדיוק כמו שהאתר שלכם הוא שלכם ואתם יכולים לעשות בו מה שבא לכם!
השטות היא לבנות על משהו שלא שייך לכם.
3. הגמישות
על הפלטפורמה שלך אתה יכול לעשות מה שאתה רוצה ואיך שאתה רוצה, אתה לא נכנע לשום גחמה של צוקרברג ויש לך חופש ביטוי מקסימלי. אם בא לי אני יכול לשים תמונה של דינוזאור פתאום באמצע פוסט, וידג'ט שמוציא שערי מט"ח, סרטון מיוטיוב, מפה, או אפילו לתת לכם לשחק ממטוסים תוך כדי שאתם קוראים את הפוסט.
לא מאמינים? הנה…. קבלו, רק בשביל ההמחשה 🙂
אז הבנתם את הנקודה? כאן אני יכול לעשות מה שבא לי! אף אחד לא אומר לי מי למה איך וכמה, באיזה גדלים, באיזה צבעים, מה תהיה החשיפה או איזה אלמנטים אני יכול להטמיע ואיזה לא!
אני גם יכול לכתוב משפט עם כמה צבעים שבא לי. ותנחשו מה….. אפילו להדגיש!
אולי כרגע קיבלתם המחשה בקטנה, אבל ההמחשה הזו היא די משמעותית, בעיקר בנוגע לממשק המשתמש שלכם, אתם יכולים לעצב באופן דינאמי ולהטטמיע את כל האלמנטים החשובים לכם ולקהל הגולשים שלכם, אין כאן משהו אבסולוטי שלא ניתן לשינוי. כמובן שגם ניתן לפעול תוך כדי ניסוי ותהייה ולשפר תמיד את יחסי ההמרה מבלי תלות בגורם חיצוני – ע"י מערכת ניהול התוכן שלך בלבד. וורדפרס למשל מאפשרת לך, אפילו מעבר לעיצוב האתר, להגדיל גם את הפונקציונליות של האתר, ע"י התקנת פלאגים פשוטה. ותנחשו מה? אף אחד גם לא יוכל לשנות לכם אתזה פתאום ביותר בהיר 🙂
4. נעים מחלטורה לחלטורה
תרבות הלייקים שמייצר פייסבוק אכן שואבת לתוכה את כולם, אך האם זה משתלם בסופו של דבר לעסק שלך? האם לייקים מייצרים לך מכירות? ואם עמוד הפייסבוק שלך יכול לנוע מכוח האינרציה גם אם תכניס בו במרוצת הזמן תכנים מאוד איכותיים, אך צפסיק להשקיע בפעילות השוטפת?
אני אבהיר את עצמי קצת יותר: דוגמה טובה לכך ניתן לראות בעמודים אשר מנסים "לסחוט לייקים מהגולשים", עם הזמן אפילו עמודי החדשות הגדולים והמכובדים נסחפו אל תוך השטות הזאת, ומעלים כתבות "מאגניבות" עם דיסקריפשן טיזרי והכיצוב "מגיע לו לייק" בסוף. וכך נעים מחלטורת לייקים לעוד חלטורה ועוד חלטורה וזה בלתי נגמר… אתה מוצא את עצמך עובד אצל פייסבוק.
בניגוד מוחלט לעמוד פייסבוק בו אתה עובד בשביל העמוד, בעניין של אתרי אינטרנט – האתר הוא זה שעובד בשבילך. בפייסבוק אתה אחרי רדיפה מתמדת אחרי לייקים וחשיפה, כל פעם צריך לעדכן, לגוון למנף, לשלם וכמובן ליישר קו עם כל גחמה של צוקרברג וחבריו.
באתר אינטרנט זה לא ככה (ושלא תחשבו לרגע שהעבודה על אתר אינטרנט היא קלה), פשוט באתר אינטרנט זה משחק גם לטווח קצר וגם לטווח ארוך, בואו ניקח לדוגמה את הפוסט הזה, אני מניח שרוב מוחלט של החשיפה שלו, או יותר נכון "הבאזז" יהיה היום\מחר\מחרתיים, אבל… הפוסט הזה יקבל חשיפה גם בעוד שנה וגם בעוד שנתיים כמו רבים מן הפוסטים באתר. ולמה? הם מאונדקסים בגוגל, ככל שהאתר מתחזק (מבחינת תוכן\קישורים\ותק) הוא גם מתקדם יותר בגוגל וגם בכל ביטויי הלונגטייל (זנב ארוך), והטראפיק רק עולה עם הזמן, גם אם אני לוקח הפוגות של כמה חודשים מכתיבה בבלוג, כמו שהיה בזמן הבחירות.
5. אז במה כדאי להשקיע?
בטח כבר הבנתם מהפוסט את כוונת המשורר. אתר האינטרנט הוא ספינת האם שלך! ופייסבוק הוא רק הרוח הגבית, בדיוק כמו שאני הולך לשתף את הפוסט הזה בפייסבוק מיד לאחר שיעלה לאוויר כדי לתת לו רוח גבית קטנה:
- אבל הפוסט הזה יחשף לאנשים גם בעוד שנה ובעוד שנתיים, כי יגיעו מגוגל.
- ואני זה שיקבע מה הגולשים יראו מסביב לפוסט הזה, גם בדיעבד.
- מהפוסט הזה מחזק לי עוד יותר את מתחם הדומיין.
- והתוכן הזה שייך לי בלבד, לא לאף גורם אחר.
- ואף אחד לא יכול להחליט לי פתאום שהפוסט הזה לא בא לו טוב אז הוא יורד.
- וכן… יש לי שליטה מלאה על תוכן הפוסט.
- ואף אחד לא יכול להגיד לי עד כמה החשיפה של הפוסט הזה תגיע, זה תלוי רק בי.
אני חושב שה "דיל" שלי עם צוקרבג הוא כזה: אתה מקשר אלי, אני מקשר אליך (לייקים, פאנבוקס וכו') וכולם נהנים – WIN WIN, מכאן ועד להתחיל להשקיע בפעילות יומיומית במתווה הנוחכי של פייסבוק? נראה לי מיותר.
למי זה בכל זאת טוב?
אני חושב שפעילות מאסיבית בפייסבוק טובה בעיקר לאנשים שצריכים תמידית את דעת הציבור, כמו למשל פוליטיקאים, תנועות חברתיות כאלו ואחרות וכו'.
ועוד דבר חשוב:
או יותר נכון הדגשה קטנה – נחזור שוב על כותרת הפוסט – באתר בסיס הנתונים הוא שלך! הנכס הוא בבעלותך המלאה, ועם בסיסי נתונים אפשר לעשות המון דברים… אבל זה כבר נושא לפוסט אחר, לילה טוב בנתיים ונתראה בפוסט הבא 😉
כרגיל, כייף לקרוא את הפוסטים שלך.
מסכים איתך, עדיף להשקיע באתר שמהווה את הבסיס לעסק.
בנוסף, מומלץ להתחיל ולבנות רשימות תפוצה ונכסים שיאפשרו לך גדילה מהירה יותר.