לא תאמינו כיצד הפכה פייסבוק לפח הזבל של האינטרנט. צפו!!
אז כמו שאתם מנחשים, הפוסט הזה הוא פוסט זועם על פייסבוק שהורידה את התוכן באינטרנט לזנות. ועל מנהלי האתרים שלא מגדילים ראש ומיישרים קו עם האלגוריתם הזוועתי אך ורק על מנת לקבל טראפיק ולייקים שמבחינתם זה חזות הכל, ועל הדרך גם לדרדר את התוכן לתהומות שעוד לא נראו.
טראפיק זה דבר טוב, אך האם גולש של שניה וחצי שנכנס לקרוא משפט וחצי אכן תורם לאתר? ומה ההשלכות של עידוד תוכן טראשי ברשת שבסופו של דבר גם בא בעוכריהם של כל בעלי התוכן (איכותי וטראשי כאחד). במאמר זה אנסה להסביר ולהציג דוגמאות.
אלגוריתם של חרדת נטישה תמידית
נתחיל משורש הבעיה – ושורש הבעיה הוא כמובן האלגוריתם של פייסבוק. פייסבוק זו רשת חברתית עם חרדת נטישה תמידית, אך עדיין לפייסבוק יש טראפיק מטורף והיא מסוגלת לייצא כמויות אדירות של טראפיק לאתרים, אבל… בעיקר אם אתם מיישרים קו עם האלגוריתם הטראשי. בכל שניה ושניה חושבים שם על כיצד להשאיר אנשים בפלטפורמה ולא בוחלים באמצעים על מנת לעשות זאת.
שלושת האמצעים העיקריים הם:
- – אלגוריתם ממכר אשר גורם לגולשים תמיד לרצות "את הדבר הטוב הבא", לשאוף ללייקים ולמכר אליהם כמו אל סם, מה שגם גורם לאנשים להגיב יותר מהר (מבחינת ביצוע פעולות) וכן מנמיך את הריכוז של הגולשים ומקצר את טווח הזמן בו הם מקבלים החלטות (כמו למשל אם להקליק על כתבה או לא) לשברירי שניות.
- – פייסבוק כמובן רוכשת כל פלטפורמה אחרת אשר נותנת ביס ואפילו הקטן ביותר בקהל שלה, שוב מתוך חרדת נטישה תמידית. הרכישות המפורסמות שביצעה פייסבוק הן כמובן של אפליקציית זיוף התמונות "אינסטרגם" וכן אפליקציית המסרים "ווטסאפ".
- – עידוד לבורות טכנולוגית – כן, זוהי נגזרת של הסעיף הראשון, לפייסבוק יש אינטרס מובהק להשאיר כמה שיותר מגולשי הפלטפורמה בורים מכיוון שזה מתאים למתווה שלה בה גולש מחכה שהחדשות יגיעו אליו ועפ"י הפלטפורמה ישק דבר. וזאת במקום לבחור בעצמו את החדשות שהוא צורך והדברים המעניינים אותו (למשל ע"י התראות דפדפן, קוראי RSS ועוד). פייסבוק רוצה לשלוט בתוכן על מנת שתוכל "להאכלי אתכם בכפית" את מה שהיא רוצה שתאכלו, ונכון לעכשיו מדובר לרוב בטראש "קוויקי" שמשאיר אתכם יותר זמן בפלטפורמה.
גנבי הזמן – טראפיק ויהי מה
אחת מתופעות המשנה המכוערות ביותר של אלגוריתם חרדת הנטישה של פייסבוק היא כמובן הקליקבייטס, או בעברית זכה "מלכודות קליקים", אותם כותרות מזלזלות באינטלגנציה של הגולשים הגורמות (לטפשים שביניהם) להקליק ולקרוא במעטפת של "כתבה".
נתחיל עם דוגמה: הנה, כאן בתמונה למשל תוכלו לראות מלכודת קליקים קלאסית, מאקו בעצם יודעים שהתוכן שלהם רדוד וטפשי, ולכן הם רוצים לגרות לכם את הסקרנות של הגולש ולגרום לו להקליק, להעביר אתכם דרך מעברון, עמוד עם 400 פרסומות ושמונים פופאפים… רק כדי לקרוא משפט אחד פשוט "הוא מגדל גור כלבים", זה כמובן עטוף בעוד המון גיבובי שטויות כדי שיראה כמו "כתבה", שאת המהות שלה אפשר לסכם בחצי משפט, וטוב שסיכם עבורנו העמוד "אמ;לק" (ארוך מידי, לא קראתי). כאילו שיואו כזה, הוא גדול ועם שרירים והוא חזק אבל יש לו כלב קטן, מגניבוש כזה… לא!
מלכודות הקליקים הםן בעצם "המלחמה" בין בעלי אתרים עם תוכן רדוד לבין האלגוריתם של פייסבוק, הקרב על המעבר בין פלטפורמה לפלטפורמה, שכן מבחינה מהותית זה מצויין לנתב טראפיק לאתר שלך ולא להשאיר אותו בפייסבוק (על זאת כתבתי בעבר את הפוסט: איזה בסיס נתונים אתה מעדיף להעשיר? של צוקרברג או שלך?), אך באיזה מחיר ואיזה סוג של קהל?
נקודת המוצא של מלכודות הקליקים שהוא שלא שווה להקליק על התוכן שלכם, הוא רדוד ולא מעניין אף אחד, ולכן רוצים בעלי האתרים לדחוף לכם בכוח תוכן טראשי זה ע"י פניה לרגש \ סקרנות וכו'. ישנם אתרי אפילו אתרי קליקבייטס שלמים כגון "פרובוקטור" ודומיו, בהמשך הפוסט אלמד גם כיצד חוסמים אתרים אלו מהפיד שכי שיהיה מזוהם פחות.
אך כמובן לא רק ילדים משתמשים בשיטה נלוזה זו, גם גופי התקשורת הגדולים חטאו בכך, ולדעתי האישית הראשון שהחל את המגמה הוא בכלל אתר "הארץ" עם וטורי הדעה שלו. הרי טורי דעה מציגים את האינטרפטציה של הכותב למידע כביכול דשותי מסויים, הם לא מחוייבים לאמת אלא רק לפרשנות הכותב. אנשים סטייל גדעון לוי, רוגל אלפר ועוד כל מיני "דעתנים" פשוט מעלים בי גיחוך. כתיבה לשם פרובוקציה, לעורר רגש אצל הגולשים, ובמערכת "הארץ" כמובן יושבים בצד השני של המחשב כאשר כל הימנים משתפים את הכתבות, זועמים, מעלים צילומי מסך וכו' ובכך הופכים את הפרובוקציה לשיחת היום למרות שכלל וכלל אינה מידע חדשותי, ובמקרים רבים אפילו אינה משקפת את דעתו (האמיתית) של הכותב, שכתב אך ורק לשם הפרובוקציה והטראפיק.
את התופעה לדעתי לקח כמה צעדים קדימה האתר "פרובוקטור" שרובו ככולו מלא בתוכן קליקבייטי אותו הוא מפיץ בקבוצות ספציפיות ע"י יוזרים פיקטיביים, שם לא בודקים דבר קטן ופשוט… כתובת ה-URL של האתר, ומתעלמים מהכתבה מיד, שכן בד"כ בקבוצות בהן מפיצים הפיקטיביים של פרובוקטור את הטראש שלהם הן אמוציונליות יותר, "זירות חיכוך" (בדכ" בין ימין לשמאל) ועוד, וכפי שכבר כתבתי, ההחלטות של הגולש מתקצרות לשברירי שניה, במיוחד בקבוצות אלו. מה שמביא לאתרי הטראש טראפיק על אוטומט.
כדי למנוע פיד מזוהם, פשוט חסמו את כל אתרי הטראש ע"י כמה הקשות פשוטות כאשר אתם רואים תוכן זה בפיד שלכם. איך זה עובד? הרבה מהאתרי הטראש כאמור מריצים אפליקציות על מנת להפעיל את היוזרים הפיקטיביים שלהם ולהפיץ את השטויות האלה בקבוצות, אתם יכולים לחסום תוכן כפ"ע אפליקציה או עפ"י עמוד. ראו למשל בצילומסך הבא כיצד חסמתי את כל התוכן מאחד הנספחים של אתר הספאם israsport.
אז בפעם הבאה שאתם רואים תוכן של מלכודות קליקים עלובות… פשוט לחצו על החץ הקטנה בצד ותגדירו לפייסבוק לחסום מהפיד שלכם תוכן טראשי ממקור זה. מנסיון… זה משפר את הפיד פלאים. בתוך שבוע גג הפיד שלכם יהיה הרבה פחות מזוהם. אתרים שאני באופן אישי ממליץ לכם לחסום:
- provokator.co.il
- israsport.co.il
- spaly.net
- quickim.co.il
ארבעת אלו כבר יחסמו לכם רוב מוחלט של הזוהמה בפיד, אך כמובן חזרו על פעולה זו בכל פעם שאתם רואים כותרות "מגרות" מכתובות URL משונות שצצות כפטריות אחר הגשם. עשיתי גם אנלייקים לעמודים של לא מעט גופי תקשורת מוכרים בגלל שימוש חוזר ונשנה בקליקבייטס, מכיוון ששימוש קבוע בקליקבייטס מבחינתי כגולש מעיד על היעדר תוכן איכותי, ולכן הולכים על המפלט הנחות של מלכודות קליקים. וזה מביא אותנו לנקודה הבאה שהבטחתי לדון בה בפוסט זה…
רק אבהיר לפני סיום פסקה זו מדוע בחרתי לקרוא לה "גנבי הזמן" – כאשר גורמים לגולש (טיפש ככל שיהיה) לבזבז את זמנו על מנת לקרוא שטות ועל הדרך לעבור מסכת פרסומות שבמקרה הטוב לאחריה יבוא משפט וחצי מהותי או לעיתים לא נדירות בכלל ידיעה מפוברקת… לראות עיני זה עושקים לו את הזמן, וזמן שווה ערך לכסף במקרה הפחות וטוב, והרבה יותר מכסף במקרה הריאלי. ולכן כותרת הפסקה.
האם השטות הזאת בכלל עוזרת לאתר או מזיקה?
אז כאן זה מאוד תלוי, האם אתה אתר קקיוני אשר בוחר לנוע מחלטורה לחלטורה ולהיות זמני לאורך כל חיי האתר או לבסס טראפיק וקהל איכותי לאורך זמן? שלא תבינו לא נכון, עבור גנבי הזמן אתרים כאלו יכולים להוות אחלה הכנסה מהצד, או לאתרים חדשותיים שרוצים לרדת לזנות בשביל הכאן והעכשיו. אך קוראי הבלוג הותיקים יודעים שכאן אני פנה בעיקר אל בעלי עסקים, ולבעלי עסקים יש לדברים האלה השלכות ממש לא טובות.
בואו נפתח סוגריים, אני ממליץ לכם בשלב זה לקרוא גם את הפוסט שכתב אנידור חקק בבלוג שלו לגבי ההשלכות של קליקבייטס על האתר. בגדול אם אתם מנהלים תר תוכן איכותי זה יכול מאוד לדפוק אתכם מכיוון שאחד הפרמטרים באלגוריתם של גוגל הוא זמן שהייה, וברגע שרוב מוחלט של הגולשים שוהה אצלכם באתר 2-5 שניות זה יכול לדפוק אתכם מאוד. אבל כמובן שבעלי תוכן איכותי בד"כ לא עושים קליקבייטס…. וחוזר חלילה…
במידה ויש לכם אתר עסקי המפעיל גם בלוג (ובלוג איכותי זה זהב לשיווק שלכם באינטרנט), מעבר לכך אתם ממתגים את האתר (והעסק) שלכם כשטות חולפת ולא רצינית אשר כל המהות שלו היא "קליק וגמרנו". כן… אתם יכולים גם לשים לייטבוקסים של הרשמות למיניהן, לייק לעמוד בפייסבוק וכו', אבל למה שגולש של שניה וחי שרק רצה לראות את הכותרת ולחזור לדבר הטוב הבא בפיד שלו בפייסבוק יבצע אצלכם פעולה? נקודה למחשבה…
ברגע שאתה מספק תוכן איכותי ולקהל יעד מסויים (שוב, אני יוצא מנקודת הנחה של אתר העסק), הקהל כבר ימצא את הדרך לקבל ממך עשכונים מרצונו החופשי, הוא יחזור לקרוא אצלך בבלוג ולא מתוך כפיה או סקרנות, אלא מכיוון שהוא מעוניין במידע שאתה מספק, כל מה שאתה צריך לדאוג לו זה UI סביר פלוס, לא יותר מזה.
ופסקה קטנה עבור המאגניבים שקוראים את הפוסט הזה
כן, כנראה שגם כמה מאגניבים קוראים את הפוסט הזה ואומרים לעצמם "אבל זה עובד", נו… אלו שיש להם חשבון פעיל בטוויטר, אלו שמאוננים מול המראה, אלו שיש להם מאות ואולי אלפים של לייקים על כל סטטוס שיותר מחצי מהם יוזרים פיקטיביים… אז תקשיבו חמודים, גם לגנבים "זה עובד" – בשורה התחתונה הם נכנסים לדירה ומוציאים ממנה הון של עשרות אלפי שקלים בפחות משעה, עסק משתלם לא? וכפי שכתבתי, כל עוד התוכן לא מוצג כמהותו ומרמה אנשים להקליק – מדובר מבחינתי בגניבת זמן המהווה שווה ערך לכסף.
עוד כמה פינות לא סגורות בפוסט הזה
- – לא התייחסתי לעניין הפרסם בפייסבוק – נכון, אחד השיקולים (החשובים אפילו) של פייסבוק זה גם לעודד אתכם לקדם תוכן בתשלום, ולדעתי זה עדיף על פני הונאת גולשים, טראפיק מצומצם ואיכותי שווה הרבה יותר מאנשים פטתים עם אייפון ורוד שהקליקו על כותרת מטומטמת כדי לשהות אצלכם באתר שניה וחצי ולעזוב. וב- power editor של פייסבוק יש לא מעט אפשרויות לטרגט קהל יעד כזה.
- – פלטפורמות המלצות תוכן – שוב, אני מדבר כאן רק לגבי תוכן איכותי, אתם יכולים להשיג אחלה טראפיק ממוקד ע"י ממשקים כמו אאוטבריין וטאבולה ופילו להכניס אותם לקהל היעד שלכם ע"י פיקסל באתר. מעניין אותי איזה קהל יעד משיגים ע"י פיקסל תרי הקליקבייטס XD.
- – האינטרנט מוצף בתוכן טראשי, וזכותו של כל אחד לצרוך כל מה שהוא רוצה, אך העניין עם מלכודות קליקים זה שהגולש לא באמת יודע מה הוא צורך, מבלבלים, אותו, עובדים לו על הרגש, וגונבים לו את הזמן. זה במקרה הטוב "הונאה", כל תוכן וטראפיק הוא לגיטמי כל עוד הגולש יודע לקראת מה הוא הולך. נכון, בד"כ טפשים לוחצים על קליקבייטס, אך האם עצם היותו של אדם טיפש זו סיבה לגיטימית להונות אותו?
- – רוב מוחלט של תוכן הקליקבייטים הוא בכלל מתורגם מחו"ל ולא מקורי, כך שאם האנגלית שלכם ברמה סבירה ואתם אוהבים טראש… אתם יכולים כבר לצרוך אותו חודש לפני מאתרים בחו"ל ועל הדרך גם לשפר את האנגלית שלכם.
עד כן להיום, בהתחש בעובדות שהפוסט הזה מונה כבר מעל ל-1600 מילים וגם פרסמתי אותו באמצע גמר הגביע, ואם קראתם עד כאן… אז כנראה שאתם אוהבים את התוכן בבלוג, לקרוא את הפוסט הזה לוקח לפחות 5 דקות (300 שניות) שזה במקרה הכי גרוע פי 150 יותר זמן שהייה מתוכן טראשי. איי רסט מיי קייס 😉
נתראה בפוסט הבא בו אנסה להסביר על שיטות בהן ניתן למנף תוכן איכותי ולמשוך אליו טראפיק ממוקד עבור העסק שלכם.
יואב.
הכתבה הזאת חשופה לתביעה רצינית. אתם חשופים להוצאת דיבה על אתר פרובוקטור. אתר איכותי עם אלפי גולשים בכל יום.
חייב לשתף להם!
קשה לך לעבור על הכתבה לפני שאתה מעלה אותה? באמת, כל כך הרבה טעויות דפוס!
חוץ מזה כתבה יפה ומחכימה. תודה