שולמנים יקרים, אל תיפלו למלכודות של משווקים ציניים ברשת. 5 טיפים בנושא
אז תקופת הקורונה כבר הרבה זמן איתנו, הרבה אנשים בבית חורשים על האינטרנט, והמון בעלי עסקים עוברים למסחר דיגיטלי, מה שגרם לתעשיית האשליות ברשת להרים ראשה בקצב מטורף בחודשים האחרונים ולהפיל המון עסקים קטנים בפח עם מלכודות שיווקיות כאלו ואחרות. כל זב חוטם פתאום הופך ל "מומחה לשיווק", ואם רק תגיבו לו "אני" בפוסט הקקיוני שלו בקבוצות הוא יעשה אתכם עשירים באופן, יכפיל וישלש לכם את ההכנסה… מכירים?
התופעה הזאת לא קיימת מהיום, כבר שנים רבות שאנשי "שיווק רשתי" (או במילים פחות עדינות: פירמידה) מסגלים לעצמם דפוסים אשר נועדו להעלות דגים ברשת, כבר בשנת 2011 כתבתי פוסט בנושא, וואו אני לא מאמין שעבר כבר עשור מאז, אבל נעים להיזכר 🙂 זהירות, הפוסט ההוא מנוסח בצורה הרבה יותר גסה ובוטה על אותם "מומחים" לשיווק באינטרנט, אם בא לכם לקרוא, אז אשים קישור בסוף הפוסט הזה.
את הפוסט הזה ספציפית כתבתי לאחר שאני לאורך תקופה ארוכה ברשתות החברתיות מאות פוסטים שמבטיחים לאנשים "פרסום חינם", או "כיצד תכפילו מכירות", או "מדריך חינמי" וכו'…
הקש ששבר את גב הגמל בהקשר זה הוא פוסט בקבוצת העצמאים "אני שולמן" (שכבר נמחק, וחבל שלא הספקתי לעשות צילומסך), על מישהו שהציע "מדריך חינמי" על קריטריונים בגינם עצמאים זכאים להחזרי מס. לאותו פוסט היו אלפי תגובות עם אנשים שהשאירו פרטים, שהרי מי לא רוצה לקבל החזרי מס.?. לעניות דעתי מנהלי הקבוצה הבינו שמדובר במלכודת של משווקים ציניים ולכן מחקו את הפוסט.
וזה למה אני כותב את הפוסט הזה עכשיו, לאחר המון זמן שלא כתבתי בבלוג.
יובהר! לפני שתתחילו לקרוא… לא כל מיש שמשתמש בשיטות הנ"ל הוא שרלטן בהכרח, ישנם אף אנשים מקצועיים ומקסימים שאני לא יודע למה – אבל משתמשים בשיטות הנ"ל, אך רוב מוחלט מאלו שכן שרלטים \ זבי חוטם, אכן משתמשים בשיטות הנ"ל.
1. אימייל זה תשלום לכל דבר ועניין, מדריך חינמי זה (לרוב) שקר
כברירת מחדל אל תאמינו לאף אחד שאומר שישלח לכם את המדריך שלו "בחינם", לא משנה באיזה תחום. כאשר הזנתם את כתובת האימייל שלכם בדף נחיתה כלשהו, או אפילו בתגובה לפוסט בפייסבוק – שילמתם! זה שווה ערך לכסף עבור מפיץ "המדריך המדהים שיגלה לכם את כל הסודות", הוא רוצה להספים לכם את הצורה עם הצעות לא משתלמות במעטפת שיווקית נוצצת.
מה זה חינם? את הפוסט הזה אתם קוראים בחינם, לא הייתם צריכים להגיב "אני", בשום מקום, לא ביקשתי את המייל שלכם, ולא הכנסתי אתכם לשום רשימת תפוצה או ספאם ברשתות החברתיות. פשוט הקלקתם וקראתם – זה חינם! כשנתתם את המייל שלכם – העברתם תשלום. ותשלום לא חייב להיות בכסף.
נכון, אני נהנה מכך שהאתר שלי מרוויח טראפיק מההקלקות האלו, אך זה לא העניין, זהו לא אתר שמרוויח מפרסומות, ואת הבלוג הזה אני כותב בעיקר בגלל שאני אוהב לכתוב. ואני אוהב לשתף מידע עם אנשים ולדון בו. הרבה פעמים גם השכלתי מגולשי. אתה רוצה לתת חינם? פשוט תכתוב. אתה רוצה בתמורה מייל, הכל טוב ויפה – תגיד את זה, ואל תציג את זה כחינם. זה נקרא מסחר הוגן.
2. גלשו בחלון פרטי ופתחו חשבון משני בג'ימייל
יש המון כותרות באינטרנט, שרובן נועדו לגרום לכם לבצע פעולה כאן ועכשיו, לרוב פעולה שלא משתלמת לכם לטווח הארוך (והאמת גם הקצר), וגם אני בן אנוש ובחטאי הרבים לפעמים מתגרה מכותרות כאלו ואחרות וממש בא לי לראות מה הולך שם בקישור. אז מה עושים כדי לא לפספס תכנים באמת טובים בתוך ים של תכנים ספאמיים?
- ראשית: אף פעם על תלחצו על הקישורים (בפייסבוק, בטוויטר, או ווטאבר..) ישירות – לחצו עליהם קליק ימני, ואז בחרו "פתח בחלון פרטי", כדי שלא יוכלו לטרגט אתכם הספאמרים בהמשך (במידה ומדובר במספאמרים), מהטלפון זה לחיצה ארוכה על הלינק, אז נפתח התפריט.
- שנית: פתחו חשבון משני בג'מייל, זה לוקח בדיוק 5 דקות לפתוח מייל בג'ימייל, 10 דקות למתקשים בטכנולוגיה. מעתה ואילך – את כל ההרשמות שלכם בצעו רק דרך המייל הזה, רשימות תפוצה, קבלת מדריכים "חינמיים" וכו'. לי אישית יש מייל כזה, וכאשר משהו מסקרן אותי (קשה, אבל קורה 🙂 ), אני נרשם דרך המייל הזה. את אותו מייל אני בודק בד"כ פעם בשבוע, תמיד לקראת סופ"ש, ואני רואה אם התוכן מעניין אותי או לא, במידה ולא, מסיר אותו מסמן כספאם, במידה וכן. משאיר את אותו כותב וממשיך לקבל ממנו תכנים. וזה כמובן לא מפריע למייל שממנו אני מנהל את הפעילות הרגילה של העסק.
3. אל תהססו לשאול שאלות ואל תגיבו כמו שה תמים
ראיתם פוסט בסגנון "הגיבו אני" המוכר? תאלו את כותב הפוסט מה הוא בדיוק מבין בתחום… אני למשל שפונים אלי בתור בונה אתרים באינטרנט, אחד הדברים הראשונים שאנשים רוצים (ובצדק) זה לראות תיק עבודות שלי, ואני שולח בשמחה 🙂 למעשה הוא גם גלוי לכל כאן באתר. אז אם מישהו אומר לכם שהוא "מומחה לשיוווק באינטרנט", השאלה הראשונה שצריך לשאול אותו היא: "מה שיווקת באינטרנט חוץ מאת הקורס של עמצך? מי הלקוחות שלך". בעלי מקצוע אמיתיים ישמחו להראות לכם תיק עבודות, ואף יתגאו בכך.
כותרות מפוצצות זה כלום ושם דבר, זה כל ילד עם מקלדת יכול לכתוב (או להתיק ולתרגם מחו"ל כמו שרוב "המומחים" עושים) – בקשו הוכחות וקבלות לעשייה אמיתית!
4. הקליקו על הפרופיל והציצו קצת
לרוב הודעות מסוג "הגיבו אני" וכיוב' נכתבות דרך יוזרים פיקטיביים, בדקו אם ליוזר יש רק תמונת פרופיל אחת, אם זו בכלל תמונת פנים או סתם נוף אוחיה, אין תכנים מהשנים האחרונות, נרשם לפייסבוק לא מזמן, כמה עוקבים וחברים יש לו וכו'. זיהיתם דפוס של פיקטיבי – חסימה.
5. דפי נחיתה חסרי עיצוב וללא אתר אינטרנט
הקלקתם? הצצתם? ראו את עמוד הנחיתה שהגעתם אליו, עסק רציני שמוכר מוצר אמיתי מבין שהחזות שווה הרבה, ולכן ישקיע בעיצוב, לא חייב עיצוב של מיליון דולר, אבל משהו שנראה לפחות סביר פלוס. אלו שרוצים להוציא ממכם כסף כאן ועשיו בד"כ יתאפיינו בטקסטים מפוצצים, אך עם עמוד נחיתה בעיצוב מינימליסטי והכוונה מהירה לפעולה ( בד"כ טופס יצירת קשר או הרשמה לרשימת תפוצה).
אם יש לכם עסק אמיתי שמוכר מוצרים אמיתיים אתם בוודאי יודעים שאתר אינטרנט זה היום א-ב של עסק, אדם שמציג עצמו כ"מומחה לשיווק" ואפילו אין לך אתר? המממ… הרשה לי לפקפק בכך 🙂
האינטרנט הוא אוקיינוס יפה עם המון מידע, אך דעו לברור את המידע שלכם, ואל תהססו לשאול שאלות ולהטיל ספק, לא כל טקסט שיוצא ממקלדתו של של אדם כזה או אחר הופך אותו לנכון, חזקות המילים ככל שיהיו.
ולסיום כפי שהבטחתי, למי שרוצה לקרוא את הפוסט הבוטה יותר שכתבתי לפני 10 שנים בנושא: שכותרתו "למה נשבר לי הזין ממומחים, וכיצד לזהות אותם ולהיזהר מהם", מוזמן להקליק כאן ולקרוא ולהפנים ששום דבר לא באמת חדש תחת השמש, למרות שהטכנולוגיה משתדרגת מידי יום, יצר האדם הוא אותו יצר האדם.
בדרך כלל גם הפוסטים האלו יהיו אורגנים כי פייסבוק אוסרת לבקש מהמשתמשים לבצע מעורבות כשמדובר על פרסום ממומן. ואם מישהו שלא מוכן להשקיע כסף על פרסום העסק של עצמו, למה שאתם תרצו לפנות אליו בשביל לפרסם את העסק שלכם?