קידום אתרים: על האלגוריתמים של גוגל מכמה נקודות מבט
אז הפוסט הזה בא בהמשך לפוסט שכתבתי בשבוע שעבר בעקבות כמה שינויים באלגוריתם של גוגל ויצר דיון מעניין בפייסבוק לגבי הפילוסופיה של קידום אתרים ומה הדברים החשובים בתהליך הקידום, ויותר מכך על מה ולמה גוגל מדרג או מעיף את האתר שלנו.
אז בפוסט הזה אני רוצה להתייחס בעיקר לטענה שהועלת בדיון, שנקודת המבט של גוגל היא (אני מצטט): "גוגל לא מחפשים להציג לך תוצאות רלוונטיות, אלא מחפשים לסנן את התוצאות הלא רלוונטיות".
טענה שאף זכתה לתמיכה באותו דיון, אני אישית מסכים איתה חלקית ואני חושב שזה נושא טוב לפוסט בו אנסה אנסה (רק אנסה) לשפוך אור חדש על "נקודת המבט" של גוגל על אתרי אינטרנט. דברים שמסתדרים גם לי עם ההיגיון הבריא, כל אחד ואחת כמובן מוזמנים לשתף את דעתם 🙂
אז נתחיל…. קודם כל צריכים לחלק אתה התזה לשני חלקים ולנסות להוכיח או לשלול אחד מהם:
1. התוצאה הראשונה בגוגל היא האתרעמוד שמתקיימים בוא הכי הרבה גורמים של רלוונטיות עבור מילת המפתח המסויימת.
2. התוצאה הראשונה בגוגל היא העמודאתר שמתקיימים בו הכי פחות גורמים של אי-רלוונטיות עבור מילת המפתח המסויימת.
קודם כל יעילות ומהירות של האלגוריתם
עפ"י התזה הראשונה גוגל צריך לעבור על מספר אתרים ולדרג אותם מאחד עד X, כאשר איקס מייצג את התוצאה בה הוא עוצר את הצגת התוצאות או יותר נכון הלולאה שרצה. במקרה הזה גוגל אמור לעבור על מספר מצומצם של אתרים (בד"כ כמה מאות) ששמורים אצלו בזיכרון מטמון, כל אחד עם הפרמטרים שלו לגבי הרלוונטיות עבור ביטוי כזה או אחר.
עפ"י התזה השניה גוגל צריך לרוץ אחורה בעצם להתחיל מ- ת' עד שהוא מגיע ל- א', תאורתית זה יכול להסתכם במיליארדי דפים, אבל בואו נגיד שגם כאן גוגל יוצר מתחם מסויים ומגדיר ללולאה מהיכן להתחיל (נגיד 100 במקום אינסוף), כיצד ישתלבו אתרים חדשים ואיכותיים בלולאה זו?
בשורה התחתונה מה שקורה היום בפועל זה שגוגל מציג את התוצאות בטווח זמן של שבריר שניה, דבר שלא ממש מתאפשר עפ"י התזה השניה.
שאלת הלינקים הנצחית
לינקים כמובן היו ויהיו תמיד פרמטר חשוב באלגוריתם של גוגל, על זה אין ספק, אבל… מה ערכם וכיצד גוגל מזהה איכות או מאידך ספאם של קישורים נכנסים. כאן התזה השניה מתעוררת קצת לחיים.
מה הערך של לינקים? מה הערך שלהם לעומת התוכן? האם יכול להיות לקישור נכנס ערך שהוא פחות מאפס? ואיזה קישורים גוגל "שורף" ולמה? המון שאלות אפשר לשאול כאן.
אני רוצה להכניס כאן דוגמה שהיתה מאוד חמה לפני כמה חודשים, מדובר באתר yaaw.co.il, שהצליח לעלות לתוצאה הראשונה בגוגל בביטוי "קידום אתרים" שזה ביטוי עם המון המון המון תחרויות. לאחר בערך חודש בפסגה הוא עף אחורה לקיבינימט (ובצדק) אבל המון מקדמים סבורים שזה קרה עקב התערבות ידנית ולא באופן טבעי ע"י האלגוריתם.
אותו אתר ספאם קיבל בזמנו בצורה אוטומטית אלפי ועשרות אלפי קישורים מבלוגים ופורומים בארץ ובחו"ל שאין להם הגדרות אבטחה מספיקות וכל בוט יכול לשתול שם תגובות והודעות אוטומטיות עם קישור לאתר.
לאתר היו רק 8 עמודים מאונדקסים אך הכמות האסטרונומית של הקישורים (אפילו שזה מאתרים לא רלוונטיים) הביאה אותו אל המקום הראשון. אם דבר כזה יכול לקרות נכון להיום, אני אישית בטוח ב-99% אחוז שלא.
מאט קאטס פרסם בזמנו פוסט על עליית רמת הספאם בגוגל ועל כיצד הם מתכוונים להילחם בתופעה, ואכן בזמן האחרון כמות אתרי הספאם ירדה באופן מאוד מאוד משמעותי. מרגע זה לדעתי (לפני חצי שנה בערך) חלה ידירה דרסטית בערכם של קישורים נכנסים כפרמטר לקידום האתר.
השינוי המהותי לדעתי שחל הגוגל הוא: כמה שפחות דברים שניתן לזייף. מה זה אומר? קישורים למשל: בוודאי שניתן לזייף, ניתן להקים אתר של עמוד וחצי ולהכניס לו ע"י רובוטים רישום לאינדקסים אתרי המלצות גולשים פורומים טוקבקים וכו'… עשרות אלפי קישורים – גוגל רוצה לזהות מה טבעי ומה ספאם!
כאן באמת נכנסת לנו התזה השניה, האם בראש ובראשונה האתרים עוברים "סלקציה" של בדיקת הקישורים ומניעת ספאם? על מנת להתייחס לתאוריה זו בחרתי להשתמש בביטויים שהם חסרי תחרות, הרצתי בגוגל את השאילתה "ביטוי מעפן" וזה מה שקיבלתי:
כמו שאתם רואים, גוגל החזיר לי 61 תוצאות, איך הוא ידע שהעמוד מתוך האתר "בחדרי חרדים" הוא הרלוונטי ביותר או הכי פחות לא רלוונטי?
לביטויים לא תחרותיים בעליל כמו זה שהרצתי, בד"כ גם יש כמות קישורים נכנסים מזערית (לעמוד הספציפי) ואפילו אפס קישורים, לכן הפרמטרים של גוגל עפ"י התזה השניה לא יכולים ממש לפסול או לא לפסול אלא על ידי:
1. כמות הקישורים הנכנסים של מתחם הדומיין
2. התוכן של העמוד עצמו ואו מתחם הדומייו
3. קישורים פנימיים בתוך מתחם הדומיין
וכאן עוד דבר קטן ניקח בחשבון, את זה שקיבלתי את התוצאות בתוך 0.14 שניות. זה לא טווח זמן מספיק על מנת לבדוק אי רלוונטיות מבין אינספור תוצאות אפשריות, ותארו לכם שהייתי מריץ חיפוש על הביטוי הלא מדוייק… (בלי מרכאות).
על פי התזה השניה גוגל אמור להתחשב בשלושת הפרמטרים המוזכרים לעיל בתוך כל מתחם דומיין לגופו ולכן הוא לא מודד את התחרות שלהם אחד מול השני אלא את ארכיטקטורת התוכן של האתר ואת כוחו, ולא את העמוד הספציפי אליו גוגל הפנה אותנו, אך בכל זאת עלה בתוצאה הראשונה.
לדעתי אלגוריתם סינון הספאם פועל רק כאלגוריתם משנה לאלגוריתם הרלוונטיות, בוודאי שהוא קיים ותמיד יהיה נחוץ אך רק לאחר שאתר מסויים קיבל דירוג.
גוגל תמיד "בוחן אותך", קודם כל אתה מקבל את הדירוג, אח"כ גוגל בודק איך קיבלת את הדירוג ואם בסיס הקישורים שלך לקויספאם הוא פשוט מסמן איקס על אותם קישורים, מה שהורס את הבסיס וגורם לדף לקרוס אל תוך העמוד שמיני, תשיעי, עשירי וכו'…
אבל… בואו נעלה עוד אופציה, אתר מקודם עם הרבה תוכן איכותי ובסיס קישורים מאוד יפה, יום אחד מתחרה מניאק מחליט שהוא רוצה לפגוע בו ומכניס לו המון קישורי ספאם… בואו ניקח לדוגמה את YNET, דוגמה קיצונית אמנם.. אבל זה כדי להמחיש את הנקודה.
נגיד ומעריב רוצים לפגוע בו ומריצים תוכנות ספאם שמייצרים אלפי קישורי לתוכו, האם הוא יפגע מכך? לדעתי לא. לדעתי במקרה זה גוגל פשוט ישרוף את קישורי הספאם ויתן להם ערך של אפס. מה שמותיר את YNET עם עוד המון קישורים נכנסיםטבעיים ובעלי ערך חיובי, לא כך עם אתרים שבונים רק על ספאם, שאם תשרוף להם את תשתית הקישורים בעצם תשרוף להם 90% מהבסיס, מה שברוב המקרים יביא לקריסה (לא של האתר – רק בפני גוגל).
מה לגבי תשתית קישורים טבעית ואיכותית?
עפ"י התזה הראשונה וההגיונית יותר – כל קישור מעלה את מדד הרלוונטיות של מול גוגל, עפ"י התזה השניה כל קישור מוריד את מדד האי-רלוונטיות שלך מול גוגל.
איך אנחנו יכולים לפסול כאן את התזה השניה? רלוונטיות קישורים. זה הרי ידוע שאם אני רוצה לקדם בביטוי בניית אתרים, יועילו לי הרבה יותר קישורים נכנסים מאתרים בנושא בניית אתרים מאשר אתרים בנושא משלוחי פיצה. לכן כאן קודם כל הרלוונטיות באה לידי ביטוי מתוך נקודת ההנחה הרובוט יודע להגדיר רלוונטי יותר ורלוונטי פחות.
מש"ל 🙂
ועוד אלגוריתמים של מיקוד רלוונטיות
בואו נתחיל עם הפלוס אחד, גוגל מציג המלצות של חברים שלך בעמוד הראשון, גם כדי להגביר את האינטראקציה החברתית (בטוח מתכננים איזשהו מהלך עם גוגל פלוס) וגם סוג של "אמור לי מיהם חבריך ואומר לך מי אתה" כנראה שתתעניין בתוכן שגם חברים שלך קראו ואהבו.
עוד אלגוריתם מאוד נחמד שנתקלתי בו לאחרונה הוא אלגוריתם של סרטים, הרצתי גוגל על סרט שאני מתכוון לראות השבוע ותראו מה חזר לי בתוצאות הראשונות:
מה אני מבין מזה? 1. גוגל יודע שהסרט רץ עכשיו בקולנוע 2. גוגל יודע שמי שמחפש את זה כנראה מחפש כרטיסים 3. הוא אפילו מציע לי לראות טריילר (מיוטיוב) ונותן לי כבר בתוצאות החיפוש את כל המידע הרלוונטי.
מה שרק מעיד שהכיוון הוא רלוונטיות ועוד פעם רלוונטיות. גוגל רוצה לתת לך מענה מהיר, בגוגל מבינים שאתה צרכן מידע, אתה בא לשאול את גוגל דברים שאתה רוצה לדעת – וגוגל רוצה לספק לך את המידע הרלוונטי ביותר נכון גם לנקודות זמן מסויימות ומניח במה תתעניין בהקשרים מסויימים.
לפני שאני עובר לכמה המלצות, אני רוצה להראות לכם עוד משהו חמוד שנתקלתי בו במהלך כתיבת פוסט זה, גוגל גם מציג לי תוצאות בזמן אמת ממשחקים, מה שאומר שאיפשהו יש גם התערבות ידנית באלגוריתמים מסויימים (עדכון התוצאה למשל). גם אם גוגל מושך את זה ממקורות חיצוניים באופן אוטומטי – עדיין מישהו עדכן את זה שם ידנית.
אז למה חפרתי לכם עד עכשיו על התזות האלו? בואו נגיע לזה…
קצת טיפים על קידום אתרים, נכון להיום
1. כבר כתבתי על זה פעם פוסט, המדבר שינוי גישה לגבי האתר שלכם, מאיזו נקודת מבט צריך לצאת אם אתם הולכים באופן רציני על הקידום בגוגל עג להשגת היעד הרצוי. הגישה הזאת אומרת בגדול לספק ערך מוסף לגולשים ולעבור למשל מפורמט של "פרחי גילי" (עסק פרטי), לפורמט של "פורטל הפרחים של ישראל" ולספק המון מידע ותוכן בנושא.
2. ארכיטקטורת תוכן וקישורים פנימיים, לדעתי דבר מאוד חשוב שהרבה מפספסים אותו, אני מתכוון ללינקים פנימיים, לעידוד לקריאה נוספת, לעצב נכון את הסיידבר (למשל לשים שם פוסטים ותגובות אחרונות), יש לזה 2 יתרונות עיקריים:
א. קודם כל העלאת הדירוג של עמודים פנימיים שלך, לתת עוד קצת ערך לעמודים הפנימייך שלך ע"י קישורים פנימיים מפוסטים עמודים בעלי ערך רלוונטי לביטויים שלך.
ב. זמן שהייה גבוה יותר באתר, זאת כמובן במידה ויש לך תוכן מעניין ולא מאמרים רק לצורך קידום, לדעתי גוגל גם הולך לשים דגש מאוד חזק על זמן שהייה, כי זה אכן דבר שקשה מאוד לזייף (במסות של גולשים) ומעיד על תוכן איכותי.
3. בסיס קישורים יציב, אינדקסים והפצת מאמרים זה אמנם סבבה, אך לדעתי מעתה צריך לבנות בסיס הרבה יותר יציב, גם אתרים תומכים וגם החלפות איכותיות, החלפות מתוך מאמרים באתרי תוכן רלוונטיים ואפילו סיידברים מאתרים חזקים. הפרמטר של כמה שיותר מתחמי דומיין אגב, עדיין מתקיים ובגדול.
4. ו… נו זה בטח יעצבן כמה אנשים שאני חופר על זה שוב 🙂 אבל… תוכן! לייצר תוכן איכותי שלא נכתב רק בשביל האינדוקס של גוגל, לא תוכן שכתב לך הודי ב-2 דולר, תוכן רסמי, לכתוב כמה שצריך עד שמיציתם את הנושא (ואם צריך אז לכתוב עוד פוסט) ולא רק כדי "לצאת ידי חובה".
5. וזה טיפ שישאר לנצח, גם אם גוגל יעבירו את השרתים שלהם למאדים —-> תאמינו! אתם יכולים להתחרות ולנצח כל אחד וגם בזירות ממש תחרותיות. תקפצו למים ואל תעצרו עד שתגיעו לתוצאה הרצויה!
5.1 תאהבו את מה שאתם עושים, אם אתם מקדמים אתר בזירה תחרותית רק בשביל הקידום או בשביל לקוח – אתם תישחקו מתישהו. הרי כמה אפשר להחליף קישורים ולכתוב מאמרי סרק? מאידך אם אתה אוהב את התחום, אתה תתעניין, תחקור, תרשום בכיף ותיצור באמת אתר איכותי בתחום.
ב-ה-צ-ל-ח-ה לכולנו 😉
אני לא מומחית גדולה ולא הכל הבנתי בכתבה אבל בשורה התחתונה קיבלתי חיזוק לדעתי
שבגוגל יש גם אנשים ולא רק רובוטים. חוץ מזה – הזדמנות להגיד מילה טובה על האתר הזה.
אתם עושים יופי של עבודה. אני נהנית ומוצאת בו הרבה עניין.
כמו שזה נראה פניו של גוגל כמו תמיד לתוכן איכותי, קישורים איכותיים, אתר איכותי….. כמובן שבדרך יש קשיים ומניפולציות אך ללא ספק לטווח הארוך גוגל מתגברים ומשפריןם כל הזמן
תודה על המידע המעניין, הכתוב בצורה נעימה לקריאה!
בנושא התוכן רציתי להוסיף רק שהכתיבה צריכה להיות כמה שיותר טבעית.
אם פעם מקדמי אתרים היו סופרים את מספר מילות המפתח בעמוד ומחשבים את אחוז ההופעה שלהן, היום זה כבר לא רלוונטי. מכיוון שגוגל מסתכל לא רק על התוכן עצמו אלא גם על דברים כמו זמן שהייה באתר ואחוז נטישה, חשוב שהתוכן יהיה כזה שגורם לגולשים להישאר באתר, לקרוא את התוכן, להגיב ואפילו לקשר אליו מאתרים אחרים, או לעשות לו share בפייסבוק.
יעל
פארטי אפ בניית אתרים וקידום אתרים