וורדפרס בכחול ולבן – ראיון עם היזמים של pojo.me
אהלן חברים, הקדמה קטנה…
אני שמח לבשר על פתיחתו של מדור חדש בבלוג – "התעשייה", במסגרתו אני אראיין כל שבוע אנשים מהתעשייה, מפתחים, יזמים, גרפיקאים, מקדמי אתרים, סטארטאפיסטים, מנהלי קרנות, אנשי שיווק דיגיטלי ועוד…
בתור מדינת הייטק נמצאים אצלינו כאן טובי המוחות "ממש מתחת לאף", לא צריך לנסוע לחו"ל כדי להכיר את האנשים הנמצאים בקטר הטכנולוגיה העולמית, וחשבתי שכדאי שכולנו נכיר אותם יותר מקרוב. גם כדי להוות מקור להשראה, ללמוד מנסיון וגם כדי להכיר יותר את "האנשים שמאחורי הקוד", להיות שותפים לחזון מאחורי מיזמים ולהבין כיצד הם קמו והפכו מרעיון למציאות.
חלק מהראיונות יהיו 1X1, חלקם דרך האינטרנט, וחלקם יעלו אף בוידאו…
את הראיון הראשון בחרתי לעשות עם היזמים של pojo.me, יוזמה של יקיר סיטבון, יוני לוקסנברג ואריאל קליקשטיין. השלושה הם מחלוצי בנק ערכות עיצוב הוורדפרס בעברית (לא תבניות מגויירות מחו"ל, אלא עבריות מלכתחילה). משהו בסגנון של Elegant Themes ישראלי. פניתי אליהם, והנה הראיון לפניכם…
אז ראשית, ספרו קצת על עצמכם.
אריאל: כבר חמש שנים אנחנו בונים אתרי אינטרנט ללקוחות. בנינו את כל סוגי האתרים, החל מבלוגים ואתרי תדמית ועד לאתרי תוכן ומסחר מורכבים ואפליקציות רשת שונות. והכל כמובן על וורדפרס.
שלושתינו די אוטו דידקטיים, כל אחד בתחומו הוא. אם זה יקיר (מפתח צד שרת) שמגיל 10 כבר מתעסק עם תכנות WEB ופעיל בהפצות לינוקס או יוני (מעצב ומאפיין) שכבר בתור בחור צעיר היה גרפיקאי ופלאשיסט. אני (מפתח צד לקוח) בכלל מגיע מעולם הפרסום, בו עבדתי, אך במקביל פיתחתי להנאתי בלוגים על וורדפרס. עד שזה נהפך לביזנס ולאט לאט התגבשו והכרנו אחד את השני יותר ויותר. וכיום אנחנו סוג של טריו שמשלים אחד את השני בתחומים השונים.
איך הגיע הרעיון להקים את מיזם pojo.me?
יוני: במשך השנים פיתחנו מאות אתרים שכוללים בתוכם כמובן ערכות עיצוב ותוספים שונים. עם הזמן פיתחנו לעצמנו סוג של פריימוורק שלאט לאט התחיל להבשיל למשהו שהוא הרבה מעבר למה שהועדנו אותו מלכתחילה.
במשך הזמן ניסינו וחשבנו הרבה על הדרך שאנחנו צריכים ללכת אליה, מחשבות על קוד פתוח ותרומה לקהילה, מחשבות על כסף, מחשבות על סיפוק והנאה בעבודה. עד שהחלטנו שאנחנו יוצאים לדרך עם ערכות עיצוב לוורדפרס.
כיום אנחנו פונים בעיקר לשוק הישראלי שמחפש ערכות נושא עם תמיכה מלאה בעברית ומצד שני מוצר שלא נופל באיכותו משום מוצר קיים בתחום. אבל כמובן שהשוק בישראל די קטן ונישתי והכסף הגדול נמצא מעבר לים, אנחנו בדרך לשם.
איך הגיע השם pojo.me למיזם?
אריאל: השם בעיקרון לא אומר שום דבר, חיפשנו משהו קליט שיהיה זכיר. לאחר מכן התברר לנו שבספרדית זה "תרנגולת".
ישנם המון אתרי תבניות כגון ThemeForest בהם ניתן לרכוש ולהסב אלפי תבניות לעברית, כיצד באים לידי ביטוי הבידול והיתרונות שלכם?
אריאל: בסופו של דבר אנחנו מגיעים ממקום שאנחנו מכירים את השוק הנוכחי די טוב. כמות הקוד זבל שקיים בערכות העיצוב שמסתובבות בשוק – גם אלו הפופולריות במיוחד – הוא בלתי נתפס. מה גם שהתמיכה שלהם ב RTL היא די מקרטעת עד לא קיימת בד"כ.
הבידול המשמעותי בינינו לבין הסופרמרקטים הגדולים כמו TF ואחרים, הוא בעיקר באיכות קוד ברמה גבוהה במיוחד, עיצוב איכותי ומסוגנן, שימת דגש על שימושיות מירבית ללקוח והקפדה על הפרטים הקטנים. ובמיוחד, תמיכה ושירות לקוחות ברמה אחרת. אנחנו באמת מנסים לקבוע פה סטנדרט חדש.
יקיר: כל ערכות העיצוב שלנו מפותחות על פי התקנים הרשמיים של וורדפרס, והן עובדות עם כל תוסף אחר שגם הוא מפותח לפי התקן, וכמובן שאנחנו עושים המון טסטים ודה באגינג לפני שאנחנו משחררים משהו. אני מקווה יום אחד לכתוב איזה פוסט שמסביר על שיטות פיתוח לוורדפרס ועל טריקים לסביבת עבודה יעילה.
אנחנו מפתחים פה משהו לטווח ארוך. אנחנו רוצים ליצור פה לא רק תבניות, אלא סביבת פיתוח שלמה שתיצור עבור בוני האתרים מקום שהם יכולים לסמוך עליו. לדוגמא, כל ערכות העיצוב שלנו פועלות על אותו מנוע ליבה שפיתחנו. זה מאפשר לנו לשחרר את אותן יכולות לכל ערכות העיצוב שלנו. אנחנו כל הזמן משפרים את הליבה של המערכת, רק בעדכון האחרון שביצענו בשבוע שעבר שדרגנו בעשרות פיצ'רים ותיקונים את ערכות עיצוב שלנו, והיד עוד נטויה.
למה בחרתם למקד את פעילותכם בוורדפרס?
אריאל: אנחנו פשוט אוהבים את וורדפרס. כבר חמש שנים שאנחנו עובדים עליה, גדלנו איתה עם כל הקשיים, עוד בגרסאות 2.5 – 2.6 בהם חוץ מבלוג ממש פשוט, לא יכולת לעשות יותר מידי. אבל משהו בפשטות שלה כבש אותנו כבר אז.
לא פלא שהיא הפכה להיות מערכת ה CMS הגדולה בעולם, עם שיעורי צמיחה חלומיים. מה גם שאנחנו תורמים קבועים בכל הגרסאות האחרונות לתרגום העברי ושליחת טיקטים ובאגים למפתחי הליבה.
האם נדרש ידע טכני (אם כן באיזו רמה), על מנת לתפעל באופן שוטף אתר אשר נבנה על בסיס ערכות העיצוב שלכם?
יוני: אנחנו כל הזמן שמים מול העיניים שלנו את הניסיון שיש לנו בעבודה על אתרים של מאות לקוחות בשנים האחרונות. לקחנו את הדברים שהציקו לנו ופתרנו אותם. למעשה פישטנו את המערכת כמה שיותר, כדי שכל אחד שיודע להתעסק קצת עם וורדפרס (וגם מי שעדיין לא), ילמד מהר מאוד את המערכת שלנו וידע להקים איתה אתרים נהדרים.
יקיר: אחד הכלים החזקים שלנו, זה עבודה באמצעות כלי "התאמה אישית" (Customizer) המובנה של וורדפרס. פשוט כתבנו מחלקת קוד שלמה שמאפשרת לנו להוסיף ניהול של כל אזור באתר. התכונה המרכזית של הכלי הזה, זהו מצב ה"תצוגה מקדימה" על כל שינוי שאתה עושה. רק לאחרונה הוספנו פיצ'ר להתאמה אישית שנקרא Live CSS והוא מאפשר לך לכתוב מאפייני CSS בהתאמה אישית ואתה רואה את השינוי און ליין. סוג של Firebug לייט, רק עם שמירה.
בנוסף פיתחנו Page Builder שאנחנו מאוד מנסים להשאיר אותו סימפל אבל יעיל. ואפשרות של תצוגת פוסטים ב Loop בתוך העמוד, בלי צורך בשורטקודים וכתיבת קוד.
כאן תוכלו גם לראות קצת צילומי מסך "מאחורי הקלעים" של התבנית ע"י הקלקה.
מה החזון שלכם לגבי המיזם?
אריאל: כמובן שאנחנו רוצים לשתף את הידע שיש לנו עם הלקוחות שלנו, וליצור קהילה תומכת שתדע לתת ללקוחות שלנו תמיכה אבל גם ליצור מוצרים חדשניים בשיתוף עם הלקוחות. לתת ערך מוסף. בסופו של דבר אנחנו צריכים לדעת להקשיב ללקוחות שלנו, הם בד"כ יודעים לתת לנו משוב על הדברים השימושיים יותר ואלו שלא שווה להתעכב עליהם.
אנחנו בשלב של בניית מערכת, פיתוח תוספים, הוספת פיצ'רים, תיקוני באגים, תמיכה ופיתוח, ולכן שחרור ערכות עיצוב חדשות לא תמיד יוצא בקצב שקבענו לעצמנו… בעיקרון השאיפה היא לשחרר מידי חודש ערכת עיצוב חדשה.
אבל מצד שני אנחנו בהחלט הולכים לכיוון בו אנחנו נותנים מענה מקיף לצרכים של בעלי אתרי וורדפרס. זה אומר גם פיתוח תוספים שימושיים שיעבדו היטב עם הפלטפורמה שלנו וכדו'. למשל בימים אלו אנחנו עובדים על פיתוח של תוסף טפסים שיאפשר גם למשתמשי קצה לא מקצועניים לבנות טפסים מעוצבים בקלות ובמהירות באמצעות Builder ידידותי.
לסיום, אשמח אם תתנו לקוראים שלנו מספר טיפים מנסיונכם לתחזוקה נכונה או שימוש נכון (מבחינה שיווקית) באתר האינטרנט שלהם.
יוני: בפן העסקי של הדברים, אין ספק ששימוש בפלטפורמה כזו או אחרת לפיתוח אתר אינטרנט בצורה סיסטמטית מקצר תהליכים בצורה משמעותית. אם לפני חמש שנים הייתה לנו פלטפורמת פיתוח כמו זו שפיתחנו, היינו יכולים להיות הרבה יותר ריווחיים.
ההתעסקות הבלתי נגמרת עם הדברים הפשוטים לכאורה, גוזלים מבוני האתרים הרבה זמן יקר, ובסופו של דבר זה גם נמדד בכסף. כיום אנחנו עובדים בשיטת פיתוח מאוד מהירה, בדיוק בגלל המנוע ליבה שפיתחנו שמאפשר לנו לרוץ מהר יותר.
קצת מידע כללי עליכם, מה עוד תרצו לספר על הצוות?
אנחנו בשלב שאנחנו מחפשים גיוס הון ושותפים ברמה העסקית כדי שנוכל לפתח עשרות מוצרים ולפנות לשוק הבינלאומי. כמובן שהשוק הישראלי רק ירוויח מגוון עצום של ערכות נושא ותוספים בעברית עם תמיכה ושירות בעברית ברמה בינלאומית.
אז למי שרוצה להתנסות בחוויית הוורדפרס בכחול לבן – מוזמן לגלוש לאתר האינטרנט pojo.me, להתרשם מערכות העיצוב ולצאת לדרך עם אתר וורדפרס רענן ואיכותי. תהנו 😉
נשמע מעניין, בהצלחה!
יוזמה מבורכת. שיהיה הרבה בהצלחה גם מעבר לים.
אחלה ייזמות שיהיה בהצלחה, מחכים לראות התקדמות.
מאמר מצוין.
אני מריצה את אחד האתרים בעזרת פוג'ו. התמיכה שלהם נהדרת והעיצובים מצויינים.
יוזמה מעולה! הייתי אומר שיש לך עוד קצת דברים ללמוד בתור מראיין, אבל אני בטוח שתלמד על הדרך.
בכל אופן אהבתי את הראיון ואת הרעיון.
אהבתי, בהצלחה עם הפינה שלך ובהצלחה לחבר'ה האלה. האתר שלהם עושה רושם מצוין 🙂
אחלה תבניות יש להם – אני בונה אתרים כבר 5 שנים (גילוי נאות – אני לא מכיר אותם, ואין לי שום דבר איתם..) – והם צודקים, הקוד מקודד היטב, האתרים רספונסיביים כיאות – והתמיכה בעברית פגזית ביותר. כל הכבוד להם! סחבק מחכה לעוד תבניות שישוחררו. יישר כוח.
כל הכבוד על היזמה, יזמות ישראלית היא דבר מבורך.
בנוסף לכך מנסיון המוצר הוא מוצר טוב פלוס ויצא לנו להשתמש בו יותר מפעם אחת.
יוזמה מבורכת, בהצלחה. ויופי של כתבה!
ברכות על פרוייקט Pojo. בתור משתמש של וורדפרס, כיף לשמוע על יזמים צעירים שלוקחים את ניסיונם ומרצם לטובת עזרת הכלל. אין ספק שתבניות עם תמיכה מלאה בעברית יקלו באופן משמעותי על משתמשי וורדפרס עתידיים.
יוזמה מבורכת כל הכבוד
יופי של כתבה ! יוזמה מבורכת, אני חדש בתחום,
אמשיך לעקוב,
מקסים, כתבה טובה מאוד! ברכות ובהצלחה
מקסים כתבה מעולה!